Команда дослідників з Університету штату Айова виявили, що високий рівень гормону ситості допомагає знизити ризик виникнення одного з видів слабоумства.

Використовуючи дані, отримані в рамках Ініціативи нейровізуалізації хвороби Альцгеймера, дослідники вивчили рівень холецистокініну (ССК) у 287 осіб, повідомляє Neurobiology of Aging.

Гормон ситості зустрічається у різних ділянках организму: в тонкому кишечнику допомагає абсорбувати жири і білки; міститься в гіпокампі, який формує пам'ять мозку.

Дослідники виявили, що у людей з більш високим рівнем СКК, шанси виникнення легких когнітивних порушень, які передують хвороби Альцгеймера, знизилися на 65%.

Популярні новини зараз
Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи "Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам
Показати ще

Ведуча авторка дослідження Олександра Плагман (Alexandra Plagman) і її команда вирішили зосередитися на CCK, тому що звернули увагу на його високий вміст у відділах мозку, що відповідають за пам'ять.

Вчені намагалися встановити, чи існує будь-яке значення між рівнями CCK і рівнями пам'яті і сірої речовини в гіпокампі та інших важливих областях.

Експерти також шукали тау-білки, які, як вважається, токсичні для мозку. Як з'ясувалося, із підвищенням рівня тау високі рівні CCK не захищали пам'ять.

Дослідники сподіваються, що їх відкриття спонукає інших вчених по-новому поглянути на харчовій аспект раціону, а не просто на споживання калорій. Доктор Плагман вже вивчає, як дієта впливає на рівень CCK людини, досліджуючи стан глюкози і кетонових тіл натонов на посаді.

"Дивлячись на поживний аспект, ми можемо визначити, чи може певна дієта запобігти хворобі Альцгеймера або запобігти прогресуванню хвороби", — резюмувала авторка дослідження Плагман.

Нагадаємо, пізня вечеря перед сном виявився не настільки шкідливий, як вважалося раніше.

Як повідомляв портал "Знай.uа", дієта з високим вмістом овочів і оливкової олії знижує ймовірність розвитку серцево-судинних захворювань на 25 %.

Також "Знай.uа" писав, що потрібно знати про OMAD-дієту.