Обсесивно-компульсивний розлад (ОКР) — це психічне захворювання, яке характеризується нав'язливими повторюваними думками та/або поведінкою.

Діагностичне і статистичне керівництво по психічних розладів не класифікує ОКР за підтипами. Проте багато психологів вважають, що необхідно зробити це, пише Health.

Ось, що потрібно знати про два основних типа ОКР і його симптоми:

Можливі провокатори ОКР

ОКР, яке викликан страхом

Популярні новини зараз
А що так було? Українець "категорично відмовився" від повістки - чи підтримав його суд Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Якщо ОКР спровокован страхом, то людина намагається зробити якісь ритуали (дії), які, як вона вважає, не дадуть здійснитися побоюванням.

Наприклад, люди з таким типом розладу нав'язливо перевіряють всю техніку перед відходом з будинку, оскільки побоюються, що виникне пожежа.

Інші пацієнти з ОКР можуть одержимі думками про те, що інфекції підстерігають нас всюди. Такі нав'язливі побоювання зараження часто супроводжуються очищенням різних поверхонь від мікробів.

У людей спостерігаються різні нав'язливі думки, за які їм соромно: сексуальні відхилення, скотолозтво, педофілія, сексуальна агресія.

У будь-якої людини можуть виникнути такі думки, але у людини з ОКР вони приймають нав'язливий характер.

Цикл ОКР

ДКР, викликаний порушеннями в роботі нервової системи

Також існує ОКР, пов'язаний з синдромом Туретта, при якому спостерігаються проблеми з нервовою системою. В результаті чого люди страждають від рухових і вокальних тиків.

Люди з таким типом ОКР можуть відчувати потребу в проведенні деяких ритуалів знову і знову без будь-якої конкретної причини.

Часто вони й самі не знають, чому їх щось турбує, і часто описують це не зовсім правильне відчуття.

Симптоми ОКР

Незалежно від того, що рухає людиною з ОКР, існують деякі поширені способи вираження його нав'язливих ідей і нав'язливих ідей:

— необхідність постійно і багаторазово перевіряти речі;

— необхідність постійно організовувати та переставляти об'єкти до тих пір, поки вони не стануть ідеально впорядкованими або симетричними;

— потреба в чищенні або митті речей, або поверхонь знову і знову;

— необхідність рахувати до певних цифр або перераховувати пункти або кроки;

— ритуали, пов'язані з цими нав'язливими ідеями, вчиняються для розслаблення.

Нагадаємо, інфекції, перенесені в дитинстві, можуть спровокувати психічні розлади.

Як повідомляв портал "Знай.uа", електростимуляція певної області мозку допомагає в лікуванні депресії.

Також "Знай.uа" писав, як взаємопов'язані депресія і ожиріння.