Вчені виявили нові фактори, що призводять до розвитку суїцидальних нахилів.

Дослідники з університету Вандербільта проаналізували дані декількох біобанків і виявили, що близько 4 % самогубств пов'язані з певними генами, пише Molecular Psychiatry.

У рамках дослідження були використані генетичні матеріали 337 199 осіб, з яких 2 433 учасника намагалися вчинити суїцид.

Artist: JULIA YELLOW

Дані, отримані з біобанків, дозволили генетикам виміряти ймовірність самогубства у 24 546 осіб.

Популярні новини зараз
Валютний ринок чекають важливі зміни: як можна буде здати чи купити долари В Україні готується революція у житловій сфері В Україні змінюють правила виплат для ВПО: потрібно принести один документ Українці почнуть отримувати сонячні панелі: кому пощастить не боятися відключень
Показати ще

Як стверджують вчені, між спробою самогубства і ймовірністю самогубства дослідники виявили досить високу генетичну кореляцію в діапазоні від 70 до 100 відсотків.

Слід зазначити, що вчені також враховували такі чинники, як безсоння, вік жінки при народженні першої дитини (молоді матері частіше вчиняють самогубство), депресію, невротизм і цілий ряд психічних розладів.

В даному дослідженні не було виявлено жодного генетичного варіанту, який демонстрував би значний зв'язок зі спробою самогубства на рівні всього геному в обох наборах даних.

Artist: JULIA YELLOW

Дослідники виявили, що більш високі оцінки полігенного ризику — метод, який агрегує ефекти всіх генетичних варіантів — корелюють як з підтвердженою спробою самогубства, так і з імовірністю самогубства.

"Результати нашого дослідження демонструють, що генетичний ризик самогубств існує, ми можемо кількісно оцінити його за допомогою даних генотипу, він успадковується в двох абсолютно різних вибірках, і ми можемо використовувати, щоб поглибити наше розуміння біології самогубств та інших важливих, але важко досліджуваних ознак", — пояснив Дуглас Рудерфер (Douglas Ruderfer).

Нагадаємо, дослідники з Єльського університету виявили кілька видів генів, які провокують суїцидальні наміри.

Як повідомляв портал "Знай.uа", класична гра "Тетріс" зменшує тривогу і хвилювання при очікуванні.

Також "Знай.uа" писал, що вчені розробили датчик, який дозволить ідентифікувати у дітей ознаки тривоги і депресії.