Під час прослуховування певних мелодій шкіра буквально покривається мурашками і створюється відчуття, що по спині пробігає холодок. Таке трапляється далеко не з усіма.

Відчуття отримало назву "фриссон" від французького слова frisson (тремтіти) і означає буквально "естетичний холодок". Про це повідомив доктор філософії Мітчелл Кольвер з університету штату Юта в США.

"Це відчуття сприймається, як хвилі задоволення, пробігають по поверхні вашої шкіри. Деякі дослідники навіть називають це переживання «шкірним оргазмом", - пояснює учений.

Фриссон буває під час прослуховування музики, яка емоційно залучає і захоплює людини. Зовсім маленький відсоток людей здатний випробувати відчуття блаженства, коли розглядають красиві твори мистецтва, а також під час емоційних сцен у фільмі.

Популярні новини зараз
Червень принесе не лише тепло, а й гроші: хто отримає нову пенсію Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Чому не всі це здатні відчути

Дослідження доводять, що фриссон хоча б раз у житті відчували приблизно дві третини всіх людей. А користувачі сайту Reddit навіть створили окрему гілку форуму для обговорення творів мистецтва, які змушують їх відчувати фриссон.

"Ми припустили, що чим сильніше людина інтелектуально втягує себе у прослуховування музичного твору, тим з більшою ймовірністю він випробує фриссон, завдяки більш глибокого контакту зі стимулом", — вважає Кольвер.

Дослідники також припустили, що ймовірність більш повного залучення слухача в процес прослуховування, насамперед, залежить від його типу особистості.

Нагадаємо, одна молекула врятує мільйони легенів у всьому світі. Новий метод лікування туберкульозу.

Як повідомляв Знай. ua, Соловій Христина розповіла про мрії всього життя. Підопічна Вакарчука не забула розповісти цікаві подробиці і про наставника.

Знай. ua писав, що вчені назвали 4 продукту, з легкістю замінюють тваринний білок.