Кожному знайомий цей біль. Часом гірше, ніж від удару мізинцем.

Читаєш книгу, відкриваєш конверт, дістаєш стос паперу, необережний рух, і гострий біль охоплює палець. Через тонку лінію на шкірі проступає кров. Вуаля! Паперовий поріз.

І хоча папір здається легкою, тендітною і нешкідливою, порізи від неї вкрай болючі.

Поріз від паперу

Доктор Хейлі Гольдбаха (Hayley Goldbach) розповіла порталу DailyMail про те, чому порізи від паперу удостоїлися окремої статті на Вікіпедії.

Популярні новини зараз
Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо З 28 квітня та до 5 травня: "Нафтогаз" закликав споживачів оглянути газові лічильники В Україні пенсії рахуватимуть за однією формулою: у кого виплати будуть більше 10 тисяч Штрафи від 3,5 тисяч гривень: "Газмережі" попередили власників газових плит та колонок
Показати ще

За її словами, одна з причин пов'язана з місцем порізу. На кінчиках пальців зосереджена величезна кількість нервових закінчень, який посилають в мозок сигнали після дотику до різних речей і поверхонь.

Ще одна причина полягає в тому, що ми застовуємо наші руки протягом усього дня, в результаті чого рана постійно відкривається.

Крім того, папір виготовляється з деревної целюлози, бавовни та інших волокон, які можуть залишитися в рані.

"Папір може містити запальні волокна, тому дуже важливо промити поріз під водою з невеликою кількістю мила", — пояснила доктор Гольдбаха.

Експерт також додає, що існують психічні та емоційні елементи, з-за чого порізи від паперу болючі.

Ми намагаємося обережно звертатися ножем, тому що розуміємо, чим це загрожує", — пояснила доктор Гольдбаха.

Палець порізаний папером

Проте в нашому зверненні з папером ми досить наївні і безтурботні, тому раптовий поріз впливає набагато сильніше, заподіюючи біль, про яку ми не підозрювали.

Якщо ви порізалися, доктор Голобах рекомендує промити рану водою з милом, перев'язати бінтом або заліпити пластиром.

Нагадаємо, швейцарские вчені розробили гель, який допомагає вилікувати травми хрящів і менісків.

Як повідомляв портал "Знай.uа", британські вчені розробили мініатюрний пристрій, що допоможе діагностувати причини безпліддя.

Також "Знай.uа" писав, що команда вчених запропонувала план по створенню Ноєвого ковчега для мікробіома.