Про те, що у щоденному раціоні має бути присутня клітковина, відомо практично кожному. А ось скільки саме її має бути, і якими можуть бути наслідки її надлишку про це у своєму Instagram написала дієтолог Світлана Фус. Повідомляє Clutch.
Підпишись на наш Viber: новини, гумор та розваги!
Підписатися
Клітковина в овочах, фруктах, хлібі грубого помелу – це все вуглеводи. Клітковина не засвоюється організмом, але є необхідною вуглеводною їжею для мікрофлори кишечника.
Просякуючись вологою, клітковина набухає і виходячи, забирає з собою не переварену їжу і токсини. Завдяки цьому всмоктуваність шлунка і кишечника поліпшується, потрібні вітаміни і мікроелементи поступають в організм в повному обсязі.
Щодня для забезпечення нормальної роботи кишечника необхідно з'їдати близько 20-25 г клітковини, тому не крохмалисті свіжі овочі зобов'язані бути у твоєму раціоні.
Очевидний приємний бонус частого вживання клітковини – зниження ваги і профілактика закрепів. Через підвищену перистальтики кишечник працює активно і жири не встигають як слід засвоїтися, відкладаючись зайвими сантиметрами на тілі.
Важливо! Перебір з клітковиною може викликати метеоризм. Пам'ятай, що все добре в міру!
Щоб приблизно уявляти кількість клітковини наводимо деякі дані: у 100 г білокачанної капусти міститься 2 г клітковини, в 100 г цільнозернової крупи (овес, гречка) – 10-15 г клітковини, в помідорах – 1,4 г, в огірках менше одного грама, в зеленому горошку – 5,5 г.
Як повідомляв портал "Знай.uа", західна дієта з високим вмістом жиру і цукру підвищує ймовірність смерті від сепсису. До такого висновку прийшли дослідники Портлендського державного університету після вивчення впливу різних раціонів харчування.
Також "Знай.uа" писав, сон впливає абсолютно на всі аспекти здоров'я. На щастя, деякі продукти харчування та напої містять сполуки, які допомагають поліпшити нічний відпочинок.