Пропіонат жирних кислот, який міститься в клітковині, захищає від атеросклерозу.

Бактерії кишечника видобувають це речовину з натуральних харчових волокон. Пропіонат у свою чергу заспокоює імунні клітини, які підвищують артеріальний тиск, повідомляє Science Daily.

Кишкова флора допомагає організму людини перетравлювати їжу і добувати необхідні мікроелементи, у тому числі вітаміни.

Корисні мікроби кишечнику виробляють метаболіти з харчових волокон, включаючи жирну кислоту, звану пропіонатом.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам "навісять" новий фінансовий тягар: ніяких пільг не чекайте Пенсіонерам приготували доплати: хто отримає надбавку до пенсії понад 2 тисячі гривень Є умова, вводять ліміт на 30 днів: що буде з тарифом на світло з 1 грудня Мобілізацію урівняли для всіх: українцям оголосили вердикт щодо економічного бронювання
Показати ще

Дослідники годували мишей з підвищеним кров'яним тиском пропіонатом. Після цього у тварин спостерігалися помітні поліпшення в роботі серця. Пошкодження судин, такі як атеросклероз, також зустрічалися рідше.

Зокрема, заспокоїлися Т-клітини-помічники, які посилюють запальні процеси і сприяють підвищенню артеріального тиску.

Дослідницька група викликала серцеву аритмію у 70 % необроблених мишей за допомогою цілеспрямованих електричних стимулів.

Однак лише п'ята частина тварин, оброблених жирними кислотами, була сприйнятлива до нерегулярного серцебиття.

Результати дослідження демонструють, як дієта, багата клітковиною, рекомендована організаціями харчування протягом багатьох років, допомагає запобігти серцево-судинні захворювання.

Например, цільнозернові продукти і фрукти містять целюлозні волокна, з яких кишкові бактерії виробляють такі корисні молекули, як пропіонат.

Однак пропіонату ще належить зарекомендувати себе в повсякденній клінічній практиці.

Тепер дослідницька група сподівається підтвердити свої висновки, вивчивши вплив цієї речовини на людей. Вже відомо, що пропіонат безпечний для споживання людиною.

Нагадаємо, гіпнотерапія допоможе в лікуванні синдрому роздратованого кишечника.

Як повідомляв портал "Знай.uа" вчені виявили перші докази того, що бактерії з кишечнику мешкають в людському мозку.

Також "Знай.uа" писав, що вживання харчових волокон дозволяє зменшити ймовірність розвитку запальних процесів в організмі.