Синдром Кавасакі — рідке дитяче захворювання, яке провокує лихоманку і червоний горбистий висип, а в невеликому відсотку випадків — хвороби серця.

Деякі експерти вважають, що захворювання може переноситися по повітрю, пише Health.

Чи варто нам тоді турбуватися про хворобу, яка, імовірно, переміщається за допомогою вітру?

Симптоми хвороби Кавасакі

Що таке хвороба Кавасакі

Популярні новини зараз
Почекайте з покупками: виплати пенсій затримають ПриватБанк попередив українців про важливе оновлення: що змінилося Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Німеччина вводить суворі обмеження: як це вплине на українців
Показати ще

В основному виникає у дітей у віці від 6 місяців до 5 років, хоча і у дітей старшого віку і підлітків теж може проявитися. Симптоми схожі на інші дитячі хвороби, а це значить, що іноді їх не помічають або неправильно діагностують

Включають: гарячка, висип, почервоніння очей, набряки лімфатичних вузлів і пухлини рук і ніг. У дітей можуть виникнути тріщини на губах або губи можуть змінити колір на вишневий.

Більшість дітей, у яких розвивається хвороба Кавасакі, повністю одужають. Але у близько 7 % пацієнтів розвивається небезпечне ускладнення — аневризма коронарних артерій.

Висип при хворобі Кавасакі

Що викликає синдром Кавасакі?

На жаль, небагато відомо про хворобу Кавасакі. Але в першу це аутоімунне захворювання, а значить, що його симптоми пов'язані з реакцією і атакою власної імунної системи організму.

Дослідники підозрюють, що деякі люди генетично схильні до хвороби Кавасакі.

Існує також теорія, що є якась інфекція, яку діти отримують до синдрому, яка відновлює імунну систему і викликає такий тип реакції.

Одна з теорій полягає в тому, що вітер, який приходить з Центральної Азії і несе в собі щось (якийсь інфекційний агент), що викликає хворобу Кавасакі.

Немає ніяких доказів того, що хвороба Кавасакі може передаватися через кашель, чхання або спільне користування посудом.

Мова змінює колір

Як лікується хвороба Кавасакі?

Більшість випадків хвороби Кавасакі проходять само соблю.

Але діти відчують себе краще, якщо будуть приймати внутрішньовенний імуноглобулін. Таке лікування також допоможе знизити ризик розвитку у дитини небезпечних серцево-судинних ускладнень. Це лікування найбільш ефективним, якщо проводиться протягом перших 10 днів.

Діти, у яких розвиваються аневризми коронарних артерій, можуть мати потребу в подальшому лікуванні.

Високі дози аспірину також можуть допомогти зменшити біль і запалення, пов'язані з хворобою Кавасакі. Однак, оскільки аспірин зазвичай не рекомендується дітям, його слід приймати тільки під наглядом лікаря.

Виникає кон'юнктивіт і почервоніння шкіри

Як захиститься від синдрому Кавасакі

Якщо у вашої дитини виникли вищевказані симптоми, то слід звернутися до педіатра.

Іноді лікарі прописують антибіотики від жару. Але якщо вони не допомагають через кілька днів температура не спадає, то слід припустити, що це синдром Кавасакі.

Поки не існує ефективної вакцини від хвороби.

Синдром також нагадує кір, ще одну дитячу хворобу, зростання захворюваності якої спостерігається протягом декількох останніх років.

Нагадаємо, все, що потрібно знати про дизентерії.

Як повідомляв портал "Знай.uа", нове дослідження, в якому взяли участь 23 000 чоловік у віці від 40 до 77 років, пролило світло на профілактичні особливості середземноморської дієти.

Також "Знай.uа" писав, що потрібно знати про нейронах.