Дослідники з Школи остеопатичної медицини Західній Вірджинії запропонували використовувати ультразвук замість рентгенівського випромінювання для діагностики остеопорозу.

Даний клінічний синдром погіршує щільність кісток, вони стають крихкими, ризик виникнення переломів зростає. Особливо у літніх жінок, пише Medical News Today.

Найчастіше переломи виникають у стегнах, хребті і на зап'ястях.

Здорова кістка і кістки при остеопорозі

Крім того, остеопороз являє собою соціально-економічний тягар, що приводить до високих медичних витрат і втрати робочих днів.

Популярні новини зараз
Якщо на гривню більше – субсидію не отримаєте. Який дохід повинен бути для пільги Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Оля Полякова дізналася, що вагітна після розлучення: як насправді з'явився Буряковський
Показати ще

Остеопороз уражає близько 200 мільйонів жінок, тому що у них, як правило, кістки тонше, ніж у чоловіків, і ймовірність розвитку захворювання зростає під час менопаузи, коли зменшується вміст гормону естрогену.

Незважаючи на глобальний вплив, це захворювання погано діагностується і лікується в недостатній мірі — близько 80 % випадків, за деякими даними.

Одне з останніх досліджень показало, що дані, отримані за допомогою ультразвукового сканування, не поступаються аналогічним даним, отриманим в результаті рентгена. На думку експертів, це один з кращих методів оцінки якості кістки.

Ультразвукове дослідження може призвести до збільшення кількості обстежень на остеопороз. Машина вимірює, як звукові хвилі проходять через кістку. Винахід портативний і не дорогий.

Коли пора звертатися до лікаря

За словами лікарів, щоб уникнути остеопорозу, молоді люди повинні намагатися приділяти особливу увагу способу життя, харчування і фізичних вправ.

"Завдяки своїй низькій вартості, мобільності та безпеки, ультразвук є перспективним інструментом для оцінки більшої кількості людей в різних демографічних умовах", — заявляє професор Андреа Назар.

Нагадаємо, як літні жінки можуть зменшити ризик розвитку остеопорозу.

Як повідомляв портал "Знай.uа", фізична активність покращує когнітивні функції мозку людини.

Також "Знай.uа" писав, чому літнім людям потрібно займатися єдиноборствами.