Лікарі зафіксували другий випадок вилікування пацієнта від синдрому набутого імунодефіциту людини.

Про це повідомляє Daily Mail.

Наразі вже відомо, що жителю Великобританії все ж вдалося вилікуватись від ВІЛ, яким він захворів ще 15 років тому. Проте лише у 2016 році лікарям вдалося діагностувати у чоловіка онкологію.

Він пережив процедуру пересадки стовбурових клітин від донора з вродженим імунітетом до ВІЛ. В результаті у пацієнта також виробилася стійкість до хвороби.

Популярні новини зараз
Українцям пообіцяли зробити життя трохи простішим: понад 10 тис грн на людину 60-й День народження - не привід радіти: в Україні пенсіонерам повідомили погану новину Гроші на кону: "Ощадбанк" зробив важливе оголошення Постійна процедура більше не буде катуванням: українцям пояснили прості рішення щодо лічильників
Показати ще

Варто відзначити, що перший випадок перемоги над онкологією був також за допомогою стовбурових клітин.

При цьому незважаючи на два випадки лікування, лікарі не вважають цей метод доцільним, оскільки інші аналогічні пересадки зазнали невдачі. Крім того, він небезпечний.

Разом з тим варто відзначити, що виконуюча обов'язки міністра охорони здоров'я Уляна Супрун розповіла українцям про перші симптоми колоректального раку. Про те, коли потрібно терміново бігти до лікаря.

Колоректальний рак - один з найнебезпечніших видів онкології. У світі він займає провідні позиції серед онкологічних хвороб - 1800000 нових випадків і близько 860 000 смертей було зафіксовано у минулому році. При цьому цифри з кожним роком стрімко повзуть вгору. За даними Національного Інституту Раку, в Україні щорічно виявляють близько 16 000 нових випадків цього захворювання.

Одним з головним чинників ризику захворіти на колоректальний рак є вік. Найчастіше, його знаходять у людей старших за 50 років. Зазвичай хвороба розвивається дуже повільно, і на ранніх стадіях практично непомітна.

Також ризик захворіти цим видом онкології збільшує наявність зайвої ваги, неправильне харчування, малорухливий спосіб життя, куріння і алкоголь. Спадковість також є великим фактором ризику.

Симптоми, при яких треба негайно звернутися до лікаря:

  • біль у животі;
  • наявність крові при поході у туалет;
  • зміни характеру випорожнень;
  • порушення роботи кишечника (запори або діарея).

Нагадаємо, як дірка в зубі може призвести до швидкої смерті.

Як повідомляв "Знай.ua", вчені вказали пальцем на головного провокатора раку у чоловіків.

Також "Знай.ua" писав, що у Дніпрі вилікували четверту стадію раку.

У Дніпрі кілька десятків онкохворих беруть участь у дослідженнях нової методики лікування раку