Меланома вважається найбільш смертоносною формою раку шкіри і сумно відома своєю стійкістю до звичайної хіміотерапії.

Приблизно 25 % меланоми викликані онкогенними мутаціями в гені NRAS, що робить її дуже привабливою терапевтичної мішенню, повідомляє Medical Xpress.

На жаль, незважаючи на десятиліття досліджень, ефективних методів лікування, спрямованих на NRAS, не існує.

Як відрізнити родимку від меланоми

Проте вперше міжнародна група дослідників виявила новий активатор NRAS і розробила спеціальний інгібітор для ефективного запобігання зростання мутантної меланоми. Результати їх дослідження відкривають перспективні можливості терапевтичного лікування онкології.

Популярні новини зараз
Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою Пропонують тарифи, які неможливо знайти: абоненти Київстару отримують дивні пропозиції Показники лічильника стануть недійсними: споживачів застерегли від неприємностей з платіжками Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Вчені вперше визначили фермент, закодований геном STK19 в якості критичного регулятора функції NRAS. Потім вони охарактеризували механізм, за допомогою якого відбувається активація за допомогою біохімічних і клітинних експериментів. Нарешті, медики розробили інгібітор STK19, який ефективно запобігав активацію NRAS і розвиток меланоми в експериментальній моделі.

На думку вчених, дослідження надає перспективну терапевтичну стратегію лікування меланоми. Крім того, інгібітор STK19 може бути терапевтичним варіантом для 25 % всіх онкологічних захворювань з мутаціями NRAS.

Як обчислити меланому

Тим часом кембриджські вчені розробили тривимірну модель раку у віртуальній реальності, дозволивши буквально інакше поглянути на це небезпечне захворювання.

За словами дослідників, зразок пухлини, взятий у пацієнта, можна детально вивчити під будь-яким кутом, з нанесенням на карту кожної окремої клітини

Експериментальний проект реалізований в рамках міжнародної дослідницької програми.

В його рамках дослідники провели біопсію тканин молочної залози товщиною 1 мм, що містить близько 100 000 клітин.

Віртуальний аватар вченого біля структури пухлини

Крихітні шматочки тканин розрізали, відсканували, а потім пофарбували маркерами, щоб підкреслити їх молекулярний склад і характеристики ДНК. Потім тривимірну пухлина відтворили у віртуальній реальності.

За словами вчених, така методика дозволяє обстежити пухлина декількох пацієнтів з будь-якого ракурсу.

Нагадаємо, британські дослідники з'ясували, як використовувати віруси для лікування меланоми.

Як повідомляв портал "Знай.uа", наночастинки з золота виявилися ефективними в якості засобу лікування онкології передміхурової залози.

Також "Знай.uа" писав, що чоловіки, які страждають від запалення кишечника, в п'ять разів частіше хворіють на рак простати.