Група експертів з Університету охорони здоров'я і науки штату Орегон створила нову пломбу з того ж матеріалу, що і бампери автомобілів.

Дослідники представили формулу з використанням тиокарбаматів, яка також широко використовується в захисних покриттях для транспортних засобів, пише Daily Mail.

Вони ж стверджують, що пломби з цього матеріалу вдвічі міцніше стандартних, які часто руйнуються протягом десятиліття.

Розвиток карієсу

Експерти вважають, що цей матеріал зменшить потребу в повторних відвідуванях стоматолога.

Популярні новини зараз
Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Летальність приблизно 52%: ВООЗ застеріг про спалах небезпечного вірусу Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати Тікали від мобілізації, а потім їли своїх мертвих дітей: українцям нагадали історіїї 100-річної давнини
Показати ще

"Сьогоднішні пломби зазвичай розраховані на сім-десять років", — заявляє автор дослідження Кармем Пфайфер.

Нинішні пломби розтріскуються в процесі жування, в результаті чого бактерії просочуватися всередину і образовывуют нову порожнину.

Кожен раз, коли це відбувається, зуб стає все слабкішим і слабкіше.

А той, що починається з маленької порожнини, може призвести до пошкодження кореневого каналу, втрати зуба або навіть до небезпечних для життя інфекцій.

"Більш міцні стоматологічні матеріали дозволяють позбавити пацієнтів від необхідності ремонтувати або замінювати пломби майже так само часто", — додає експерт

Команда дослідників також стверджує, що створила клей, який на 30 % міцніше навіть через шість місяців використання.

Клей містить специфічний вид полімеру під назвою метакриламид, який вважається набагато більш стійким до впливу води, бактерій і ферментів у роті.

Пломби

Слід зазначити, що всім відомі амальгамні пломби сріблястого кольору, використовуються вже понад століття: містять суміш срібла, міді, олова і цинку, а також ртуті.

Невеликі кількості ртуті вивільняються з амальгами через деякий час і потім потрапляють в кров і органи, в тому числі в мозок.

Але середньодобове вплив складає всього близько 10 мг — набагато нижче токсичних рівнів.

Однак сам процес свердління пломб призводить до утворення парів з високою концентрацією ртуті.

Це призводить до того, що рівень ртуті в крові значно вище. Видалення і заміна пломби також може призвести до подальшого пошкодження зуба.

Таким чином, експерти сходяться на думці, що просто залишити амальгамні пломби в спокої безпечніше, ніж видалити їх.

Дивіться також: Кінодокументи. Історія стоматології.

Нагадаємо, як дірка в зубі може призвести до швидкої смерті.

Як повідомляв портал "Знай.uа", регулярне чищення зубів і використання зубної нитки зменшує ймовірність розвитку гіпертонії.

Також "Знай.uа" писав, яким органам шкодять криві зуби.