Відомий лікар-педіатр Євген Комаровський розповів про інгаляції та порадив, які види інгаляторів застосовувати при різних захворюваннях.

Про це Комаровський написав на своєму сайті.

Лікар-педіатр зазначив, що інгаляція може бути двох видів:

  • Перший спосіб заснований на тому, що речовина, що використовується для інгаляції, потрапляє разом з повітрям, яке ми вдихаємо, природним чином, завдяки випаровуванню. Тут, у свою чергу, можливі два варіанти — речовина летюча, добре випаровується сама по собі, або ми додаємо цю речовину, наприклад, в гарячу воду та активізуємо таким чином процес випаровування.
  • В основі другого методу лежить використання спеціальних пристроїв, які створюють аерозолі та називаються інгаляторами.

За словами Євгена Комаровського, популярні сьогодні небулайзери, які купують батьки, що більше не хочуть примушувати дітей "дихати над каструлькою", варто застосовувати лише при захворюваннях нижніх дихальних шляхів, таких як обструктивний бронхіт, бронхіальна астма, бронхіоліти, пневмонії й так далі.

Популярні новини зараз
Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи Один день – 1 гривня: "Київстар" підказав як користуватися послугами майже задарма Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Для інших випадків, які зустрічаються набагато частіше, а саме при захворюванні верхніх дихальних шляхів, підійде звичайний паровий інгалятор. Але з ним теж треба бути обережним, якщо ваша дитина ще зовсім маленька.

Лікар-педіатр Євген Комаровський
Лікар-педіатр Євген Комаровський

Різниця між паровим інгалятором і небулайзером полягає в тому, що перший змішує ліки з парою, а другий дробить їх на дрібні частинки під дією механічних коливань, що знаходяться в діапазоні ультразвуку.

Оскільки абсолютна більшість ГРЗ — це хвороби, що протікають з ураженням верхніх дихальних шляхів, то звідси логічний висновок — в абсолютній більшості випадків потрібен саме паровий інгалятор, пише Комаровський.

Підводимо підсумки :

  • якщо інгаляційна терапія проводиться для лікування хвороб верхніх дихальних шляхів — використовуються парові інгалятори;
  • якщо інгаляційна терапія проводиться для лікування хвороб нижніх дихальних шляхів — використовуються небулайзери;
  • абсолютна більшість ГРЗ — це хвороби, що протікають з ураженням верхніх дихальних шляхів, а звідси логічний висновок — в абсолютній більшості випадків потрібен саме паровий інгалятор.

Також Комаровський резюмував, що найголовніше щодо парової інгаляції: в основі лікувального ефекту лежать не лікарські засоби, а перш за все фізичні властивості пара — стовідсоткова вологість і висока температура. Лікарські засоби здатні впливати на здоров'я і проявляти певний лікувальний ефект, але перед застосуванням інгаляцій варто порадитися з лікарем.

Нагадаємо, лікар Євген Комаровський розповів про норму фізнавантажень для дітей.

Як повідомляв портал Знай.ua, доктор Комаровський поставив Україні діагноз: вирізати всіх

Також Знай.ua писав про те, що жінки розповіли, чому годували дітей грудьми до 10 років.