Вживання риби в їжу допомагає запобігти розвитку астми.

До такого висновку прийшов учений з Університету Джеймса Кука, пише International Journal of Environmental Research and Public Health.

Професор Андреас Лопата (Andreas Lopata) з Австралійського інституту тропічного здоров'я та медицини провів дослідження, в якому взяли участь 642 людини. Всі учасники працювали на рибопереробному заводі в невеликому селі у Південній Африці.

Омега-3 жирні кислоти

"Захворюваність астмою майже подвоїлася за останні 30 років, і близько половини хворих на астму не отримують ніякої користі від ліків. Тому зростає інтерес до можливостей лікування, не пов'язаного з ліками", — розмірковує професор Лопата.

Популярні новини зараз
Якщо на гривню більше – субсидію не отримаєте. Який дохід повинен бути для пільги Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Нові тарифи на воду для трьох категорій споживачів: як зміняться платіжки Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає
Показати ще

За його словами, нинішня теорія полягає в тому, що за зростанням захворюваності стоять радикальні зміни в раціоні харчування у всьому світі.

"Зростає споживання так званої жирної кислоти омега-6, що міститься в рослинних жирах, і знижується споживання омега-3, який в основному міститься в рибних жирах. Грубо кажучи, у світі відбувся перехід від свіжої риби до фастфуду", — пояснює професор.

Доктор Лопата сказав, що рибальське село була обрано для тестування, тому що має населення з високим споживанням риби і низьким соціально-економічним статусом, тому цілком ймовірно, що основним джерелом омега-3 буде жир з риби та інших морепродуктів.

Омега-3 в морепродуктах

"Ми виявили, що деякі види омега-3 пов'язані зі зниженням ризику розвитку астми або симптомів, подібних астмі, до 62 %, а високий рівень споживання омега-6 пов'язаний з підвищеним ризиком до 67 %", — говорить професор Лопата.

За його словами, навіть якщо враховувати ртуть, яка зустрічається в організмі деяких риб, вигод від споживання морських продуктів в цілому набагато більше, ніж потенційних ризиків.

Дослідник стверджує, необхідно продовжити роботу з визначення того, який ефект роблять конкретні види омега-3 і як можна оптимізувати їх доброчинну роль, а також мінімізувати негативні наслідки омега-6.

Нагадаємо, вчені з Університету Іллінойсу в черговий раз довели користь середиземноморської дієти.

Як повідомляв портал "Знай.uа", дієта з високим вмістом овочів і оливкової олії знижує ймовірність розвитку серцево-судинних захворювань на 25 %.

Також "Знай.uа" писав, що середземноморська дієта володіє лікувальними властивостями і може служити в якості профілактики онкологічних захворювань.