Кожен українець може оскаржити неправомірне рішення і отримати компенсацію, якщо його здоров'ю завдали шкоди. При цьому відповідачем завжди є роботодавець – заклад охорони здоров'я або лікар-ФОП. Про це повідомляє прес-служба МОЗ.

Поскаржитися на лікаря або медзаклад можна усно або письмово.

"Якщо приносите особисто заяву, попросіть зареєструвати її, а якщо відправляєте поштою, рекомендованим листом або з повідомленням про вручення", - радять в МОЗ.

В заяві потрібно вказати: прізвище, ім'я, по батькові повністю; місце проживання; суть питання і чітке формулювання прохання чи вимоги; якщо ви хочете бути присутніми під час розгляду звернення, потрібно це вказати; підпис і дату.

Популярні новини зараз
На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого Чому українцям необхідно заповідати майно вже зараз та як це зробити правильно В Україні готується революція у житловій сфері Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Також ви можете подати заяву про проведення клініко-експертної комісії у міських, районних, обласних департаментах охорони здоров'я, а також КЕК МОЗ України. Ці комісії контролюють якість надання медичної допомоги і розглядають усі випадки, в яких може йти мова про неналежне обслуговування пацієнта.

Зазвичай розглядають звернення до 15 днів; до 30 днів – якщо воно потребує додаткового вивчення.

Як отримати компенсацію

Якщо мова йде про компенсацію матеріальної шкоди, то підставою можуть бути як протиправні дії медиків, так і їх бездіяльність, в результаті чого здоров'ю пацієнта принесено шкоду.

Ступінь втрати працездатності визначає судово-медична експертиза, вона ж повинна підтвердити необхідність подальшого лікування. При цьому витрати на реабілітацію потерпілий не отримує "на руки" – кошти установа охорони здоров'я перераховує організації, яка має надати відповідні послуги пацієнту.

Наголошується, що у разі смерті людини за неправомірні дії медики відшкодовують усі витрати на похорон.

Крім того, кожен українець має право на компенсацію моральної шкоди. Цей вид відшкодування призначається незалежно від призначення або розміру компенсації майнової шкоди.

Нагадаємо, що в Україні планується запровадити кримінальну відповідальність і збільшити штрафи за продаж ліків без рецепту.

Як повідомляв портал Знай.uа, Уляна Супрун повідомила, що з 1 квітня на повністю електронну систему переведуть рецепти на медикаменти.

Також портал Знай.uа писав, з 1 квітня українців будуть лікувати по-новому в рамках наступного етапу медичної реформи.