Ядерна катастрофа 1986 року в Чорнобилі перетворила колись густонаселений міста на примар. Після вибуху ядерного реактора площа понад 2000 м² була заражена. Багато людей отримали променеву хворбу, багато х то в результаті мав рак.

Сьогодні, не дивлячись на таку масштабну катастрофу, Чорнобильська зона відчуження не мертва, а процвітає бурхливим життям. Навколишнє територію ЧАЕС заражена місцевість дивним чином вплинула на рослинність, яка змогла не тільки відновитися за тридцять років, але і стала рости ще краще.

Вчені розповіли, у чому феномен, та чому радіація убиває людей та фауну, а рослин - ні.

Читай Знай.ua в оновленому чаті Viber! Приєднуйтесь!

Популярні новини зараз
Пенсіонерам від 60 років та сім'ям готують нову допомогу: виплатять по 10 800 грн одним платежем Молитися на індексацію не доведеться: українцям підказали, як збільшити пенсію В Україні вводять новий вид оренди: пощастить тим, хто винаймає житло Всі дані передадуть до податкової: доведеться заплатити за кожен метр
Показати ще

Більшість частин клітини можна замінити у разі пошкодження, але ДНК — це важливий виняток. При високих дозах опромінення ДНК стає битою і клітини швидко вмирають. Низькі дози можуть призвести до меншого збитку з точки зору мутацій, змінюють функції клітин — приміром, роблять їх канцерогенними, неконтрольовано розмножуються і внедряющимися в інші частини тіла.

У тварин це часто призводить до летального результату, тому що їх клітини не особливо гнучкі.

Рослини ж розвивають зовсім по-іншому. Оскільки вони не можуть рухатися, їм просто доводиться пристосовуватися до нових обставин. А свою структуру, на відміну від тварин, вони створюють по мірі розвитку.

Також у нікальність клітин рослин у тому, що вони здатні створювати нові клітини будь-якого типу, яких потребуть.

Все це означає, що рослини можуть замінювати мертві клітини або тканини набагато легше, ніж тварини, незалежно від того, пошкоджено вони в результаті нападу тварини або радіації.

На додаток до природженої стійкості до радіації, деякі рослини в чорнобильській зоні відчуження, схоже, використовують додаткові механізми для захисту своєї ДНК, змінюють хімічний склад, щоб зробити її більш стійкою до пошкоджень і включають системи для її відновлення, якщо вона не працює. Рівень природного опромінення на поверхні Землі був набагато вище в далекому минулому, коли розвивалися перші рослини, тому рослини в зоні відчуження можуть застосовувати ці стародавні механізми захисту.

Нагадаємо, археологи оніміли від побаченого.
Повінь допомогла виявити сліди стародавньої цивілізації.

Як повідомляв раніше Знай.ua, улюблене туристами українське місто опинилось на порозі страшної катастрофи.

Також портал Знай.ua писав, що реальний ліквідатор аварії на ЧАЕС розкритикував серіал від НВО.