На початку 90-х Україна пережила епідемію дифтерії, внаслідок якої захворіли 20 тисяч людей і 696 померли. Причиною назвали низький рівень вакцинації. З того часу масового поширення інфекції не було, однак окремі випадки хвороби медики реєструють щороку.

Проте, якщо раніше їх було 4-5 у рік, то до кінця жовтня цього року зафіксовано вже 20 епізодів, і майже все за один місяць. За тиждень у жовтні підтвердилися 5 фактів захворюваності в Закарпатській області серед студентів-іноземців, там же ще 10 пацієнтів визначили носіями бактерії. Потім зафіксували три випадки в Києві і один – в Тернопільській області.

Лікарі рекомендують робити щеплення, щоб захиститися від дифтерії


Що це за хвороба та чим небезпечна дифтерія

Дифтерія – гостра інфекційна хвороба, що передається повітряно-крапельним шляхом. Проявляється найчастіше запаленням слизової горла і загальною інтоксикацією: може боліти горло, підвищуватися температура, спостерігатися запалення мигдалин і збільшення лімфовузлів.

Популярні новини зараз
Продасте за 8000 гривень: колекціонери влаштували полювання на особливі 5 копійок Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей
Показати ще

Лікар-інфекціоніст Юрій Жигарев наголошує, що хвороба особливо небезпечна ускладненнями і деякими важкими формами. Деколи ускладнення можуть вражати нервову систему, серце і легені, а летальність може досягати 20-30%. За даними ВООЗ, від ускладнень помирає 50 з 1000 хворих.

Лікарі рекомендують робити щеплення, щоб захиститися від дифтерії

В Україні спостерігається вкрай невисокий рівень вакцинації від цієї недуги. Міністр охорони здоров'я Зоряна Скалецька закликала "вимагати вакцини у сімейного лікаря, педіатра або терапевта":

"На сьогодні лише близько 59% дітей вакциновано проти дифтерії, дорослих – лише половина". Зоряна Скалецька

Дифтерія призводить до ускладнень

Єдиний спосіб мінімізувати ризики, щоб не захворіти і не мати ускладнень – вакцинація. В Україні проводиться безкоштовно дітям у віці 2-4-6-18 місяців, а також у 6 і 16 років. Потім кожні 10 років необхідно проводити ревакцинацію.

Повідомляється, що до початку жовтня цього року в Україні було 1,8 млн доз вакцини АКДП, 141 тисяч доз АДС і 4,9 млн доз АДС-м. У міністерстві запевнили, що цього достатньо, щоб забезпечити вакцинами всіх громадян, які потребують планового щеплення.

Найкращим захистом від дифтерії є вакцинація

Лікування дифтерії та ризик смертності

При лікуванні дифтерії застосовують антибіотики і протидифтерійну сироватку. Антибіотики пацієнт зазвичай купує сам, а сироватку зобов'язана безоплатно надавати держава. При важкій формі хвороби пацієнта без неї неможливо врятувати.

У серпні цього року Україна отримала гуманітарну допомогу від ВООЗ у вигляді 200 флаконів протидифтерійної сироватки. Зараз використано 13 в Закарпатській області та Києві. Залишилося близько 180, які розподілені між областями, кажуть у МОЗ. Директор Центру громадського здоров'я Володимир Курпіта повідомив, що протягом місяця очікується нова партія сироватки.

Лікарі рекомендують робити щеплення, щоб захиститися від дифтерії

Медики зазначають, що запідозрити "класичну" дифтерію може навіть студент медуніверситету. Та проблема в тому, що набагато частіше дифтерія проходить в легкій формі й часто ні сам хворий, ні навіть медик, можуть не запідозрити дифтерію. У Європі давно немає лікарів, які застали епідемію дифтерії, а українські лікарі мали справу з цією хворобою в 90-х і ще пам'ятають, як її лікувати.

Нагадаємо, раніше депутати під проводом Дмитра Разумкова зробили щеплення від дифтерії

Як повідомляв портал "Знай.ua", в Україні вже зафіксовано 20 випадків дифтерії

Також "Знай.ua" писав, що пояснили, чому терміново потрібно вакцинуватися