Американські лікарі провели операцію пацієнту, охолодивши його тіло і повністю викачавши кров. Хірурги вперше застосували цю екстремальну технологію для оперування травм, які в іншому разі могли б призвести до смерті.

Таку ″сюрреалістичну″ операцію провели у медичному центрі Університету Меріленда в Балтіморі, повідомляє NewScientist.

Технологія, яку використали медики, офіційно називається ″Невідкладна допомога і реанімація″ (EPR). Її застосовують для людей, які поступають з вогнепальним чи ножовим пораненнями, а також із зупинкою серця.

Якщо не застосувати EPR, такі пацієнти втратять більше половини крові і їхнє серце перестане битися за кілька хвилин — це весь час, який матимуть лікарі на операцію.

Ймовірність вижити у такого пацієнта – 5%.

Популярні новини зараз
Подивися уважно у трудову книжку: через ці "записи" українці залишаються без пенсії Помер Король Британії Чарльз ІІІ (оновлено) Українцям допоможуть вижити: виплатять по 3600 грн на кожного члена сім'ї Кого не мобілізують до армії: перелік професій
Показати ще

За допомогою експериментальної технології людину вводять в анабіоз. Її швидко охолоджують приблизно до 10-15 °С. Кров людини замінюють крижаним фізіологічним розчином.

Мозкова діяльність пацієнта майже повністю припиняється. Людину від'єднуюють від системи охолодження і поміщають в операційну.

У цьому випадку команда хірургів має 2 години, щоб виправити травми людини, перш ніж її розігріють і серце перезапуститься знову.

Хірур Семюел Тишерман, який разом з командою медиків провів таку операцю, пояснює, що при нормальній температурі тіла нашим клітинам потрібен постійний запас кисню для вироблення енергії. Коли ж серце перестає битися, кров більше не доносить кисень до клітин.

Без кисню наш мозок може вижити лише приблизно 5 хвилин, перш ніж відбудуться незворотні ушкодження. Однак зниження температури тіла і мозку уповільнює або зупиняє всі хімічні реакції в наших клітинах, які унаслідок потребують менше кисню.

Тишерман планує провести й інші такі операцій. Його випробування були схвалені Управлінням з контролю за продуктами і ліками США. FDA звільнило його від необхідності згоди пацієнта, оскільки операції будуть проводитись в тих випадках, коли немає альтернативного лікування, а травми пацієнта незмінно приведуть до летального результату без застосування EPR.

Поки що вчені не знають, скільки максимально часу людина може перебувати в охолодженому стані. Крім того, існує ймовірність, що клітини організму можуть пошкодитися, коли людину розігріватимуть.

Загалом дослідники планують провести таку операцію на 10 людях. Вчені сподіваються, що зможуть оголосити результати експерименту до кінця 2020 року.

Нагадаємо, на Волині смертельно хворій жінці зробили унікальну операцію

Як повідомляв портал Знай.ua, вчені вивчили новий механізм захисту від ВІЛ.

Також Знай.ua писав, лондонські медики допоможуть визначити походження штаму.