Тисячі українців витратили останні два місяці на те, щоб накопичувати борошно, гречку, рис і макарони на "чорний день" І хоча дещо із запасів, можливо, було з'їдено, продуктів все ж залишилося багато.

Експерти з'ясували, як довго ви дійсно можете зберігати продукти, а також пояснили важливу відмінність між написами "термін придатності" та "вжити до". Про це пише видання Daily Mail.

За словами харчового мікробіолога Кеті Мойр, перша і найважливіша річ, яку слід враховувати стосовно безпеки харчових продуктів, це те, чи зазначено на упаковці їжі термін придатності, чи дату, до якої її потрібно вжити.

Напис "вжити до:..." наноситься на упаковки з швидкопсувними продуктами: фаршем, м'ясними паштетами і делікатесами, м'якими сирами, деякою "молочкою" і т.д. І тут, в ім'я безпеки здоров'я треба строго дотримуватися терміну і не їсти продукти після вказаної дати.

У випадку, коли виробник наносить напис 6 "термін придатності:..", він гарантує, що протягом зазначеного часу їжа збереже свої смакові якості, потім ці якості можуть погіршитися, при цьому їжу можна вживати ще якийсь час. Видання наводить список продуктів із зазначенням часу, протягом якого їх можна вживати після терміну придатності.

Консервовані овочі та супи

+ 1-2 роки

Після закінчення терміну придатності вони можуть втратити тонкість смаку, але будуть цілком їстівні.

Консервовані овочі, фото: pinterest.
Консервовані овочі, фото: pinterest.

Популярні новини зараз
Краще не беріть 500 гривень у касирів: українців попередили про небезпеку, і навіть банк не допоможе Призупинення виплат пенсій: у ПФУ зробили важливу заяву Зарплата більше не матиме значення: українцям призначатимуть пенсії за новою системою В ТЦК поставили крапку у питанні мобілізації 50-річних чоловіків: "Є директива..."
Показати ще

Макарони і рис

+ 1-2 роки

Перше правило кулінарного клубу: розкрив упаковку з «ріжками» або басматі - пересип вміст в герметичний контейнер! Друге правило кулінарного клубу: дивись перше правило кулінарного клубу.

ілюстративне фото Daily Mail
ілюстративне фото Daily Mail


Цукор і борошно

+ 6-12 місяців

Також в якості ПМЖ за краще наглухо закриті ємності.

ілюстративне фото Daily Mail
ілюстративне фото Daily Mail


Мед, варення і сиропи

+ 6 місяців

Тримай їх в холодильнику

Рослинні олії

+ 3-4 місяці - після відкриття

+ 1,5 року - в нерозпечатаному вигляді

Відшукай в своїй обителі прохолодне, сухе місце і прибери пляшки або контейнери туди.

Вершкове масло

+ 3-4 місяці

У холодному темному місці

вершкове масло, фото: reaction.org
вершкове масло, фото: reaction.org

Молоко

+ 1 тиждень в нерозпечатаній упаковці.

+ 3-4 місяці - в морозилці.

Яйця

До 1 місяця

Якщо розбити в пластикові контейнери і прибрати в морозилку - до + 1 року.

зберігання яєць, фото:lifehacker
зберігання яєць, фото:lifehacker

Горіхи

+ 1 рік - в холодильнику

Якщо заморозити, можна їсти ще + 1-2 роки

Соуси і кетчупи

До + 6 місяців в закритій ємності

Обов'язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, наскільки небезпечна проросла або зелена картопля

Як повідомляв портал Знай.ua, медики назвали всі "за" та "проти" популярної гречаної каші

Також Знай.ua писав про радіоактивність бананів