Вечорниці на Андрія є народним звичаєм, що супроводжується жартами і витівками. Під час цих молодіжних гулянь юнаки і дівчата шукають собі пару для майбутнього життя у шлюбі.

Таким чином, молодь сходилась до одного дому під вечір на 12 грудня. Дівчата приносили з собою борошно, фрукти, яйця, масло. А хлопці - наливку і цукерки - як повідомляє "33 канал".

Під Києвом влаштують ворожіння на Андріївські вечорниці.

Господарка хати варила на всіх узвар та картоплю на вареники, дівчата допомагали готувати страву. Пізніше приходили парубки.

Популярні новини зараз
"Земля затремтить під ногами": ясновидець Герман побачив точний рік перемоги України Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого Українцям видають 3600 грн на місяць: виплата тимчасова, варто поспішати
Показати ще

Як приворожити судженого в домашніх умовах: поради трьохсотлітньої відьми.

Кусали калиту…тобто великий корж зроблений з білого борошна, посередині якого є дірка. В цю дірку протягували червону нитку і підвішували корж до сволока, щоб парубки могли дістати її зубами, тільки коли добряче підстрибнуть.

Якщо смикнути за нитку - калита підстрибне вгору. Біля калити стає «пан Калетинський», веселий, жартівливий парубок. А «пан Коцюбинський» сідає верхи на коцюбу, як на коня, і їде кусати калиту.

А дівчата тим часом ворожили… Під чотири тарілки вони клали перстень, квітку, гілочку і ляльку. Першою вгадувала свою долю найстарша дівчина. Якщо діставала перстень — скоро заміж вийде; якщо квіточку — ходитиме в дівках; якщо гілочку, то розлука з милим чекає, а ляльку – це зрада від коханого.

Від стінки п’ятеро дівчат одна перед одною наперед ставали, і хто перед порогом стане, та найперша ожениться, а дівчина за нею – другою буде справляти весілля; потім третя і т.д.

Коли вже дівчата лягали спати, то під ліжко ставили миску з водою, а зверху — дощечку (ніби кладку через річку) і просили: «Святий Андрію, допоможи, мене не залиши! Ти, місточок, не хилися, а ти, Іванку, мені приснися. Перейди річку — биструю воду й веди до шлюбу мене, молоду». І ще понині дівчата на Андрія на підвіконні ставлять у воду гілочки вишні, бузку, яблуні чи черемхи. Коли вона розквітне до свята Різдва, то буде ця дівчина щаслива.

Нагадаємо, День святого Миколая відзначають 19 грудня, тому вже пора вибрати подарунок для всіх близьких.

Як повідомляв портал "Знай.ua", трохи цікавих традицій на День святого Миколая 2017: як святкують в Україні і Європі.

Також "Знай.ua" писав, як відзначають Новий рік іспанці.