13 квітня США вперше застосували в Афганістані бомбу GBU-43, відому як найбільша неядерная бомба. Її скинули на підземні тунелі, які використовують бойовики терористичної організації "Ісламська держава".

У результаті авіаудару ліквідовано 36 ісламістів. Про жертви серед мирного населення не повідомляється.

Водночас, експерти і політики неоднозначно оцінили підсумки операції. Аналітики розійшлися в думках про справжню мету цього авіаудару США та очікуваний ефект від операції.

Видання Wired відзначило, що бомбу використали вперше після її розробки в 2002, тобто через 15 років. У виданні припустили, що у США до цього часу просто не було підходящої цілі для її застосування.

За словами, старшого радника центру стратегічних і міжнародних досліджень Марка Кансиана, обмежений випуск бомби GBU-43 пов'язаний не з "її величезною вартістю", а з небагатьма варіантами її застосування. Ця бомба – не дуже складна зброя. Технічно це просто велика каністра з великою кількістю вибухівки.

Популярні новини зараз
Платіжки за травень не порадують: постачальник газу підвищив тариф Не дуже "стародавня", але безбожно дорога: як виглядає монета в 50 копійок, яка може озолотити Комунальники "наплювали" на мораторій: встановили незаконні тарифи та змушували переплачувати Готуйте свої гаманці: українцям з 1 липня збільшать виплати, кому пощастить
Показати ще

Як пише Aljazeera, оцінки сил ІД в Афганістані розрізняються. Американське командування говорить про 700 бійців, а афганські чиновники стверджують, що в групу входять близько 1,5 тисячі осіб.

Колишній заступник спеціального представника ООН по Афганістану Пітер Гелбрейт зазначив, що терористи не концентрують свої сили в цій країні, тому умови ведення бойових дій різняться з умовами в Сирії та Іраку. Тому в Афганістані застосування такої бомби більш обгрунтовано, оскільки ймовірність жертв серед мирного населення знижується в рази.

Командувач американськими військами в Афганістані генерал Джон Ніколсон підтримує офіційну версію. За його словами, GBU-43 – найбільш підходящий боєприпас для знищення перешкод і підтримання темпів наступу.

Водночас, екс-президент Афганістану Хамід Карзай, різко розкритикував дії США, назвавши їх нелюдськими і звинувативши у використанні країни в якості полігону для нових і небезпечних видів зброї.

Директор центру вивчення країн Близького Сходу і Центральної Азії Семен Багдасаров вважає, що застосування GBU-43 в Афганістані обумовлено не військової доцільністю, а бажанням справити психологічний ефект. Він заявив, що це зробили, щоб "налякати Талібан, а заодно і всіх інших".

Деякі експерти також звернули увагу на те, що подібні "надбомби", найчастіше, не використовуються в ході військових дій.

У РФ застосування США цієї бомби назвали новою "спробою встановити світове панування", яка тільки спровокує новий виток гонки озброєнь і збільшення напруженості в світі.

Незважаючи на різні оцінки реального збитку від цього авіаудару США, аналітики зійшлися в одному – ця місія привернула до себе увагу не тому, що є важливим етапом боротьби з ІД, а тому, що вона включає в себе дуже велику бомбу.

Використання бомби такого розміру в теперішні часи, є своєрідним повчанням всім, хто балансує на межі війни з США.

Як повідомляв інформаційний портал "Знай.ua" раніше, президент США Дональд Трамп задоволений скиданням надпотужної фугасної авіаційної бомби в Афганістані.