"Газпром" може частково профінансувати будівництво газопроводу "Північний потік-2" за рахунок "екологічних" інвестицій, одержуваних в обхід санкцій.

До такого висновку дійшли економічні експерти, пише ZN.UA.

За їх словами, російський газовий монополіст гостро потребує доступу до вигідних закордонних кредитів. Він шукає порятунку у використанні на свою користь глобального руху на захист клімату та схем фінансування з допомогою "зелених" облігацій.

Росія активізувала роботу над залучення подібних позик ще у 2006 році, запровадивши в практику відповідну звітність компаній. Тепер же через санкції, вона почав ще більше концентруватися на "екологічних інвестиціях".

У характеристиках "Північного потоку-2" не дарма використовуються такі фрази, як "шлях до досягнення кліматичних цілей", "доступ до низьковуглецевого джерела енергії", "найбільш екологічний маршрут постачання природного газу".

Популярні новини зараз
Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи "Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Ще в 2015 році економісти прогнозували значне зростання ринку "зелених" облігацій. "Газпром" його активно освоює, вигідно розміщуючи на міжнародному ринку єврооблігації.

2017 року, як зазначили експерти, російський газовий монополіст розраховує, що загальний портфель запозичень, які отримає компанія складе близько $3 млрд. Подібне може повторитися і наступного року, більше того, сума може зрости.

А це говорить про те, що антиросійські санкції неефективні. У "Газпрому" є можливість профінансувати щонайменше первинні потреби проекту "Північний потік-2".

При цьому експерти стверджують, що перекрити цей фінансовий ресурс для "Газпрому" буде набагато складніше, ніж обмежити доступ до традиційних позик у великих інвесторів.

Технічно, дотримання критеріїв екологічності та сталого розвитку – це достатня підстава для отримання доступу до "зелених" інвестицій, що підтримується усіма провідними країнами світу.

Нагадаємо, "Північний потік-2" передбачає будівництво двох гілок газопроводу загальною потужністю 55 млрд кубометрів газу на рік від узбережжя Росії через Балтійське море до Німеччини.

Як повідомляв інформаційний портал "Знай.ua" раніше, ракетні удари США по сирійській армії можуть обвалити російську економіку.