Росія невпинно нарощує військові сили на кордоні з країнами Балтії. На сьогодні, вона здатна протягом 24-48 годин розпочати бойові дії проти них.

Про це сказано у звіті Державного департаменту безпеки Литви та департаменту військової розвідки Міноборони, повідомляє Delfi.

Литовські розвідники стурбовані помітним зміцненням режиму Володимира Путіна.

Вони вважають, що цього року головною метою Кремля є забезпечення стабільності режиму та створення сприятливих умов для переобрання Путіна на новий термін.

Експерти прогнозують, що РФ й надалі проводитиме агресивну зовнішню політику з метою компенсувати потенційне суспільне невдоволення соціально-економічною ситуацією.

Популярні новини зараз
Нова війна, тепер космічна: астрономи розповіли, як НЛО прилетять боротися за воду Виняток із правил: хто з українців може законно не платити за доставку газу Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто
Показати ще

Водночас найбільшою проблемою для РФ є брак кадрів. Протягом декількох років Західний військовий округ РФ має сформувати три нових бригади, проте людей для цього замало.

З огляду на це, Росія кинула всі сили на формування батальйонних тактичних груп, які складаються із 700-800 військових кожна. Кількість таких груп швидко зростає – у 2015 році їх було 66, минулого року – 96, а зараз вже 115. У 2018 році кількість планують збільшити до 125. Ці групи підтримуватиме артилерія та танкові війська.

Крім того, Росія продовжує зміцнювати сої позиції в Калінінградській області, де розгорнуті ракетні комплекси "Іскандер", корвети з крилатими ракетами "Калібр", берегові ракетні комплекси "Бал" і "Бастіон", частина з яких здатна атакувати цілі на землі.

Автори доповіді дійшли висновку, що проведення поряд з прибалтійськими кордонами великомасштабних "раптових" навчань означає, що Росія орієнтується на швидкі військові дії, без тривалої підготовки, позбавляючи можливості противника ефективно реагувати.

Литовська розвідка загострила увагу на білорусько-російських навчаннях "Захід-2017", які заплановані на вересень. Спеціалісти стверджують, що "цілком можливо, що кількість учасників навчань значно перевищить заявлену, а в сценарії закладуть збройний конфлікт із НАТО".

Як писав раніше інформаційний портал "Знай.ua", країни НАТО стверджують, що "Іскандери" у Калінінградській області несуть загрозу їх безпеці.