Мінськими угодами альтернативи немає – така офіційна позиція України для світової спільноти. Однак насправді цей документ свідомо демонізований владою тому, що його ідейним автором є Віктор Медведчук, а значить, Мінськ-2 не відповідає українським інтересам. На таку особливість документа звернув увагу письменник і блогер Ігор Лесев.

"За рамками української ТБ-аудиторії Порошенко, Клімкін і персонажі дрібніші заявляють, що Мінським угодам немає альтернативи. І авторство Медведчука їх не бентежить", – констатує Лесев.

У той же час для внутрішнього споживача домовленості примудрилися демонізувати відразу по декількох напрямках, зазначив блогер.

"Перше – угоди шкідливі, тому що нібито не відповідають українським інтересам. Друге – ідейним автором Мінських угод є Віктор Медведчук, відповідно, вони нібито працюють на інтереси Кремля", – зазначив Лесев.

Він вважає, що саме тому влада і більшість парламентських фракцій зробили все, щоб перетворити Мінські угоди на вправу в казуїстиці, вигідно тлумачачи їх у бажаному для себе сенсі.

Популярні новини зараз
Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Червень принесе не лише тепло, а й гроші: хто отримає нову пенсію Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

"Ще одна причина гальмування мінського процесу: відсутність механізму тиску міжнародного співтовариства на підписантів домовленостей. Колективний Захід, так само як і Росія, можуть виражати "стурбованість", "схвильованість", мають право "висловлювати стурбованість" і "продовжувати аналізувати інформацію", а також "закликати неухильно дотримуватися духу і букви" Мінських угод. Але жодних механізмів впливу на підписантів у зовнішніх гарантів немає, тому і договір дотримується понарошку", – упевнений Лесев.

Він вважає, що Київ свідомо відмовився від політичного врегулювання конфлікту, перетворивши війну в бездонне джерело тіньового заробітку, а також фактор внутрішньої політики, який дозволяє тримати населення в тонусі, а найбільш радикальних пасіонаріїв налаштовувати на боротьбу із зовнішнім агресором", відсуваючи внутрішню порядку на другий план.

У той же час, саме Мінські угоди, впевнений Лесев, відповідають на питання, чому в Києві вдруге утворився майдан, чому для однієї частини населення він став сакральним явищем, а інша частина його категорично не підтримала.

"Питання мови, культурної ідентифікації, місцевого самоврядування – все це відображено побічно або прямо в Мінських угодах і вимагає внутрішньоукраїнського переосмислення і подальшого угоди", – резюмував блогер.