Броніслав Коморовський засудив закон парламенту України про героїзацію солдатів ОУН-УПА. Глава Польщі зазначив, що таке рішення сусідньої країни закриває діалог про спільну історичну та культурну пам'ять.

Питання ролі українських націоналістів у другій світовій війні, на думку президента, є відкритим і створює безліч протиріч. Коморовський розуміє, що такі закони в сучасній політичній ситуації в Україні важливі, вони навіть подібні до законів з декомунізації в його країні.

Проте, закон Верховної ради "Про правовий статус і вшанування пам'яті борців за незалежність України в ХХ столітті" вносить розбіжності в українсько-польські відносини.

"У Польщі ставлення до солдатів ОУН-УПА вельми неоднозначне, тому я розумію слова нашого президента. Основна причина цього, як ви самі розумієте, це зв'язок націоналістів з нацистами. В історичній ретроспективі зрозуміло, що співпраця з німцями, була для українців альтернативою "совєтам", які проводили насильницьку політику, але тим не менше. Багато хто не розуміє, як таких людей зараз можна вважати героями. За версією деяких польських істориків, керівництво українських націоналістів на чолі зі Степаном Бандерою і Романом Шухевичем вирішила очистити Волинь від поляків, яких ті розцінювали як окупантів. Але в свою чергу і до "совєтів" у Польщі ставлення неоднознчное, про що не згадав президент. Питання в тому, наскільки в Польщі підтримують українців, а це, як я розумію, ви й самі бачите", - розповіла "Знай" аспірантка кафедри українознавства Ягелонського університету Катажина.

Читайте також: Польські та українські історики обміняються документами про УПА і репресії

Популярні новини зараз
"Земля затремтить під ногами": ясновидець Герман побачив точний рік перемоги України Почекайте з покупками: виплати пенсій затримають Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Доведеться платити по 8,79 грн за кВт: енергетики попередили всіх споживачів
Показати ще

Нагадаємо, що таку постанову депутати парламенту прийняли 9 квітня. Автором нормативно-правового акта є нащадок одного з лідерів ОУН-УПА Юрій Богдан Шухевич.

Раніше глава СБУ Валентин Наливайченко повідомляв, що реформувати силові відомства в країні необхідно за подобою до структур армії українських націоналістів, основною рисою якої був патріотизм і дисципліна.

Держава може надавати соціальні гарантії, пільги або інші виплати борцям за незалежність України в ХХ столітті і членам їх сімей