Незважаючи на заяву прем'єра Гройсмана про необхідність прийняти закон про місцевий референдум, офіційний Київ свідомо гальмує цей процес. Адже в разі отримання місцевими громадами реальних повноважень, центральна влада ослабне і втратить нинішні повноваження. Про це пише блогер Кирило Тютюник на своїй сторінці у Facebook.

"Якщо повернутися у недавнє минуле, то ще ... прем'єр-міністр Арсеній Яценюк, ... 11 квітня 2014 року також ще обіцяв проведення через ВР закону "про місцеві референдуми".

Наші політики знають, як сподобатися. Якщо мені не зраджує пам'ять, Віктор Медведчук спільно з фахівцями "Українського вибору" ще у 2012 році підготував і передав на розгляд проект Закону "Про всеукраїнський та місцеві референдуми за народною ініціативою", робить короткий екскурс у новітню історію експерт.

На його переконання, прийняття зазначеного закону - це той фундамент, на якому українцям удасться вибудувати справедливу й ефективну модель держави.

"Адже як це і відображено у статті 5 нашої Конституції: "Носієм суверенітету і єдиним джерелом влади в Україні є народ. Народ здійснює владу безпосередньо і через органи державної влади та органи місцевого самоврядування". Так чому ж у народу немає права у законний спосіб достроково знімати з посади тих, кого він поставив на посаду і хто не виконує пов'язаних із цією посадою обов'язків і завдань?" - питає блогер.

Популярні новини зараз
Платіть по 700 грн за світло або живіть без нього: українців ставлять перед фактом Комунальні платежі скасовуються: названо категорію осіб, якій можна не платити Новий закон про мобілізацію: чи позбавлять українців житла за неявку по повістці Тарифи просто непідйомні для пенсіонерів: українці тікають від "Київстар"
Показати ще

Про це, на його переконання, необхідно почати думати всім без винятку українцям.

"Не треба розмінюватися, а зосередити увагу на головному і важливому. Над тим, що дасть реальний фундамент для справжніх реформ і коригування, якщо не повної заміни системи - а це якраз механізм референдуму. Адже не політиків нам із вами необхідно міняти, а систему", переконує читача Тютюник.

Будь-яка людина, за його словами, - громадський діяч, політик, який став депутатом, мером – одразу ж змушений прогинатися. ... Приймати правила системи. Інакше ця система ... просто викине його або того більше, зітре у порошок.

"Отже не на людей у системі потрібно сподіватися - а цю саму систему необхідно коригувати і змінювати. Необхідно вимагати від влади, щоб влада прийняла закон про місцевий референдум! Необхідно почати самим вирішувати, як нам жити у своїх містах і не залежати від примх чиновників із Києва. Адже самі київські чиновники так голосно кричать про децентралізацію. Ухвалення закону про місцевий референдум - це якраз крок до децентралізації, без якого вона втрачає будь-який сенс", робить висновок експерт.