На думку політолога Олени Броницької, в Україні формується нова політична реальність, де в боротьбі за пасивний (нейтральний) електорат з кожним днем ​​міцніє вплив системної антизахідної опозиції.

«Старі реалії бінарного вибору: комуністи або демократи, помаранчеві чи біло-сині - відходять у минуле», - констатує Броницька. - Є ще мільйонна армія виборців, які не ходять на вибори, тому що виступають проти Майдану, НАТО і Угоди про асоціацію з ЄС».

Політолог зазначає, що в Україні голосування завжди проходить по електоральних сегментів, тобто прихильники комуністів все одно не будуть голосувати за націоналістів.

«Це означає, що «ліві» і «праві» конкурентами між собою не є», - стверджує Броницька.

Аналізуючи шанси опозиційних партій, вона стверджує, що ні популісти (партії Тимошенко і Ляшка), ні ліберали ( «Самопоміч»), ні тим більше ультраправі ( «Свобода» і іже з нею), не зможуть вийти за рамки своїх вузьких ніш.

Популярні новини зараз
В Україні з’явився новий вид пенсій: отримати може кожен, але доведеться поділитись Українці зможуть отримати грошову компенсацію: кому слід звернутися до відділення "Ощадбанку" Гарчать та кусають оточуючих: серед підлітків шириться дивна субкультура Отримали зарплату, зробили заначку та залишилися без грошей: українців попередили про неприємності вдома
Показати ще

«Що стосується «Опозиційного блоку», де раніше консолідувався численний електорат Партії регіонів, то він втратив домінування в умах виборців», - констатує політолог.

Однією з причин, на думку Броницької, є внутрішні тертя, а також співпраця Ріната Ахметова з Адміністрацією президента замість реальної опозиційної діяльності.

«Тому не дивно, що в опозиційному сегменті активізуються альтернативні центри впливу. Все активніше заявляє про себе колишній голова Адміністрації президента Л. Кучми - Віктор Медведчук, лідер громадського руху «Український вибір - Право народу», який в ідейному плані сьогодні займає стратегічно важливі позиції», - заявляє Броницька.

Вона нагадала, що політик завжди принципово виступав з антинатовських позицій і критично оцінював Угоду про асоціацію з ЄС, в той час як більшість «регіоналів» за вказівкою Януковича підтримували курс на євроінтеграцію.

«По-друге, Медведчук принципово виступає за «політику золотої середини» - співпраця нашої країни як з ЄС, так і з Росією, якщо така співпраця будується на взаємній вигоді», - вказує політолог.

Нарешті, істотно підсилює вплив Медведчука на електорат його позиція щодо Донбасу: різке неприйняття будь-яких блокад, вимога виконувати Мінські угоди і реалізувати план мирного врегулювання, укладає юрист.