Усі російські фінустанови в Україні збираються продати. Таке рішення минулого тижня прийняли в Національному банку України. Про це повідомила заступник голови НБУ Катерина Рожкова.

За її словами, регулятор вдався до таких дій, бо керівництво російських фінустанов веде переговори про перепродаж, і все одно вони покинуть український ринок.

Натомість в Адміністрації президента і в Раді національної безпеки й оборони перервання зв’язків із банками з Росії бачать через інакші причини — через співпрацю із країною-окупантом.

З цього місяця вводять санкції для 5 російських фінустанов. Правда, незрозуміло, чому не чіпають інші дві.

Чому блокують російські банки

Популярні новини зараз
Чужі борги можуть стати вашою проблемою: "Нафтогаз" дивує українців "сюрпризами" Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку Українцям виплатять по 10 800 гривень на особу: хто отримає нову допомогу З 1 травня доведеться виживати без допомоги: кому перестануть виплачувати субсидію
Показати ще

В Україні зараз працюють 7 фінустанов із російським капіталом. Вони обслуговують сотні зарплатних проектів різних підприємств. Через них отримують пенсії українці, вкладають свої заощадження на депозити.

“Це ненормально, що фінустанови окупантів працюють на повну потужність в Україні. І цікаво, що українських банків за ці три роки закрили майже сотню. З ринку пішли німецькі, австрійські й польські фінустанови. Натомість російські працюють”, - каже економіст Олег Соскін.

На його думку, влада б і далі не робила жодних кроків, якби не волонтери й добровольці, які ще із зими почали замуровувати відділення російських фінустанов і блокувати їхню роботу.

Людям, особливо тим, які прийшли із війни, набридло дивитися, як влада не лише не перешкоджає роботі окупантів, а й всіляко сприяє. Наступом людей на різні “Сбербанки” фактично вдалося добитися хоч якихось кроків від влади”, - каже він.

За підрахунками економіста, частка російського капіталу на українському ринку становить 30-32%. Станом на початок 2014 року було значно менше - 25%.

“Іноземні фінустанови пішли від нас. Українські деякі закрили, деякі націоналізували, і клієнти побігли до російських банків. Все населення думає, що ми йдемо в Європу. А виходить, що економічно повертаємося в Росію”, - говорить економіст.

Головним мотивом блокування російських банків добровольцями є активна співпраця цих фінустанов із російськими диверсантами й терористами, що діють у російських інтересах на окупованих частинах Донбасу.

Влада довго зволікала із таким рішенням. Неодноразово представники НБУ пояснювали, що російські фінустанови не порушують законодавства, й немає ніяких передумов, щоб їх закривати чи згортати діяльність.

Однак цього разу Адміністрація президента, що впливає на Раду нацбезпеки й НБУ, не змогла не прислухатися до суспільної думки. Це їхній крок — для того, щоб вижити на цих посадах.

Вони не хотіли цього робити, але змушені. Після того, як влада відкрито казала, що не потрібно перешкоджати торгівлі із окупованими територіями, народ би не сприйняв ігнору роботи російських фінустанов. Після такого президента й НБУ просто змели б”, - каже спеціаліст.


Хто працює із російськими банками

Здається, на перший погляд, безглуздо мати справу із фінустановою країни, яка напала на твою державу, захопила території й щодня знищує співвітчизників — родичів, сусідів, знайомих, однокласників. Але, оскільки війна з Росією гібридна, то й населення діє гібридно — шукає вигоду навіть там, де вона може бути дуже сумнівною.

“Російські банки вигідні тим, що у них дуже розгалужена система по всіх країнах СНД. У них повно відділень по Україні. Можна швидко переслати платежі з Казахстану до нас або з Білорусі. Крім цього, є можливість купувати через них акції й інші цінні папери. Я вже не кажу за те, що вони дають досить непогані відсотки за депозитами”, - пояснює Олег Соскін.

Звісно, такі переваги впливають не на більшість активних українців. Адже походження цих фінустанов не перекриває всіх цих переваг.

“Це так тільки здається, що більше речей, що відштовхують від цих банків, ніж притягують. Насправді найактивніші користувачі рахунків фінустанов окупантів — це бізнес, що пов’язаний із спільними україно-російськими підприємствами. Такі ще й досі існують. У другу чергу - це аполітичні й несвідомі українці.

У третю, - це користувачі завуальованих російських банків. Наприклад, банк “Форвард” і “Альфа-банк” у більшості не асоціюють із чимось із Російської Федерації. Насправді ж, банк “Форвард” - це перейменований “Русский стандарт”, а “Альфа-банк” - це фінустанова на 90 відсотків із російським капіталом”, - пояснює економіст.

Ще одним привабливим фактором для українців є дуже розгалужена система відділень в усіх областях. У багатьох райцентрах є лише “Ощадбанк” і якийсь російський банк. Якщо перший має обідню перерву й певну невелику гнучкість до населення, то російська фінустанова навпаки — там все організовано так, аби залучити якомога більше клієнтів.

“Російські банки працювали над створенням бази постійних клієнтів в Україні ще з 2009 року. Перші з них активно почали працювати в нас у розпал автокредитування. Тоді було зрозуміло, що в українців реально є живі гроші. І їх вони готові віддавати за розумні відсотки. Тоді російські банки нерідко демпінгували, пропонуючи нижчі ставки, ніж “Приват” і “Правекс”. Наприклад, 2010 року автокредит у ВТБ можна було оформити на 2-3 відсотки дешевше. А їхні працівники заплющували очі на зарплату “в конверті”. У “Альфа-банку” клієнтам виготовляли із 2009 року безкоштовно золоті картки, коли навіть у “Приваті” це не було поширено. А потенційних вкладників і кредиторів пригощали натуральною кавою. Тобто вони вели доволі агресивну маркетингову політику”, - розповідає спеціаліст із особистих фінансів Володимир Оксамитний.

За його словами, від 47 до 62% теперішніх клієнтів російських фінустанов - це ті люди, які оформили свої зобов’язання з 2010 до 2014 рік. В середньому клієнти тримаються одного банку 5-8 років.

Чи насправді несуть небезпеку російські фінустанови

Якщо подивитися на політику Нацбанку за останні три роки, то це питання видається неактуальним. За результатами роботи регулятора видно, що найбільш небезпечні - дрібні українські фінустанови та банки країн ЄС. Із російськими все гаразд, вони працюють і не порушують правил.

Проте Комітет економістів України ще у січні 2014 року попереджав про катастрофічні фінансові диверсії, які вже на той час могли зробити у нашій державі ворожі фінустанови. Так само про це попереджали й у Міжнародному центрі перспективних досліджень і консалтинговій компанії “Кейс-Україна”. Проте думки експертів не надто цікавили НБУ. Регулятор і далі продовжував лояльно співпрацювати із фінустановою держави, що воює проти України і віроломно окупувала наші території.

“Не потрібно бути дуже фаховим і глибоко знаючим економістом, щоб стверджувати, що російські банки небезпечні в Україні. Особливо, якщо говорити про їхні державні фінустанови”, - каже Олександр Жолудь, аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень.

За його словами, не варто очікувати від цих банків порядної і виваженої політики, якщо навіть вона такою була впродовж декількох років. Все може змінитися за лічені дні.

“Одна команда російської влади — й вони починають дестабілізовувати роботу в Україні. У них достатньо для цього потужностей”, - каже фахівець.

Наприклад, "Сбербанк Росії", незважаючи на війну і окупацію Криму та Донбасу, входить у десятку найкрупніших фінустанов України. Його активи незначно зменшилися за останні роки — сягають близько 40 млрд грн.

Якщо заблокувати кошти хоча б одного із російських банків, то це добряче підкосить всю українську банківську систему.

“Вони за одну ніч можуть припинити транзакції й заблокувати видачу депозитів українцям. Цього достатньо, щоб на коліна поставити Україну. Наш Фонд гарантування вкладів ледь справився зі своїми зобов’язаннями два роки тому. Якщо ляжуть російські банки, видавати гроші не буде чим. Отримаємо колосальне знецінення гривні й чергову хвилю падіння купівельної спроможності”, - каже Олег Соскін.

Однак, за його словами, такий крок російських банків можна очікувати на фіналі їхньої діяльності в Україні. Зараз вони використовують інші методи впливу на нашу економіку й збагачення своєї.

Фактично із 2013 року російські фінустанови виконують три стратегічні функції для себе в Україні. По-перше, вони збувають сюди рублі й виводять американську і європейську валюту. По-друге, використовують свої відділення як трафік для оплати роботи російських диверсійно-суспільних груп. По-третє, займаються швидкісним перепродажем акцій.

“Найбільше грошей вони вивели з України протягом 2012-2015 років. Росіяни заводили сюди свої рублі. Через підставні спецфонди їх нібито викуповували за гривні. Потім наші гривні вони обмінювали на тверду валюту (долари або євро) й заводили в Росію. Таким чином обсяги рублів там меншали, а валюти - більшали. Так зміцнювався рубль. Натомість у нас відбувалися протилежні процеси”, - каже економіст.

Фінансування суспільно-диверсійних груп — це не означає перерахунок коштів бойовикам чи кілерам. Це тітушки, плакальщиці й ті, хто, коли потрібно, може розхитувати ситуацію в суспільстві.

“Нерідко це фінансування мітингів, різних сайтів чи інших речей, що так чи інакше впливають на суспільну думку. Щодо акцій, то в період війни через російських шпигунів і підставних осіб часто виникає потреба продати чи купити якесь підприємство. Можливості їхніх фінустанов це дозволяють робити протягом кількох днів”, - пояснює він.

Чого влада не позбулася їх 2014 року

З кожним роком це питання здається гострішим, а ситуація абсурднішою. Адже турецькій владі для відкликання дипломата з іншої країни достатньо ненадання слова їхньому представнику. Для української, схоже, для скорочення кількості російських банків навіть окупації півострова й Донбасу мало.

“Та на війні з росіянами українців загинуло вже як громадян Радянського Союзу під час бойових дій в Афганістані за 10 років. Це вже далеко не жарти. Така політика влади веде нас до бездержавності”, - пояснює Олег Соскін.

Він вважає, що влада зумисне не починала процесу згортання роботи російських фінустанов, бо активно співпрацює з ними.

“Не все так просто із російськими банками. Через них працював наш президент. І стосунки у нього із російським фінансовим сектором ще міцніші, ніж здається. Недарма ж він продав один зі своїх банків саме російській фінустанові. А голова НБУ — його людина. Впевнений, що її заступниця Рожкова має доходи від "Альфа-банку".

Вона ніби патрон цієї фінустанови в Україні. До того ж вона там працювала. Гонтарева просто забезпечує стабільну роботу російських фінустанов в Україні. Війна й смерті на Донбасі для них нічого не значать. Для них найважливіше нажива й власні інтереси”, - говорить фахівець.

Він відзначає, що підтвердженням цьому факту є значне підняття за прибутковістю банків Петра Порошенка і Валерії Гонтаревої. Зростає “Авангард” “Інвестиційний банк”.

“Вони не будуть пиляти кілку, на якій сидять. Те, що зараз прийшлося ввести санкції на російські фінустанови — це вимушений крок, який диктує народ. Надалі вони гальмуватимуть ці процеси. Бо не зацікавлені у падінні своїх доходів”, - розповідає економіст.

Як росіяни діятимуть після введення санкцій

Російські фінустанови не стануть одразу згортати свою роботу в Україні. Вони намагатимуться затягувати час — подаватимуть у суди, доводитимуть, що вони насправді українські фінустанови тощо.

“Так само вони не будуть діяти жорстко — виводити весь капітал у Росію. Далі нас чекає найстрашніше — глибокий ребрендинг. Вони вже добре прощупали ці механізми. Мають непогані осередки у самому ЄС — в Австрії, Італії, Франції. Їхньої мережі автозаправних станцій формально в Україні немає. Вона пішла від нас. А її купили австрійці — коампанія “Амік”. Хоча насправді там лише документи австрійські, фірма наскрізно російська. Так само із банком “Форвард”. До речі, “Промінвестбанк” - це теж російська установа. Варто очікувати глибшого шифрування російських компаній”, - каже Олег Соскін.

Коли псевдоєвропейські банки із російським капіталом почнуть заходити в Україну, ті російські фінустанови, що залишаться, спробують використати свій статус для фінансових атак — подаватимуть на аукціоні НБУ багато заявок на купівлю валюти за вищою ціною. Таким чином спровокують на тиждень-два дорожчий долар.

“Потім виведуть всі активи в Росію і за кілька годин перетворять частину українців на жебраків”, - прогнозує експерт.