Близько 600 мільйонів євро надійшли на рахунки в швейцарських банках. Ці кошти мають сумнівне походження і відмивалися росіянами у фінансових установах Швейцарії.

Такі дані отримала гупа західних журналістів після серйозного розслідування, передає DW.

Подібна схема отримала назву "ландромат" або "Російська пральня". Через неї протягом 2010-2014 років були виведені щонайменше 22 мільярди доларів.

У якості прикладу масштабів розкрадання коштів була приведена діяльність підрядника компанії РЖД, бізнесмена Олексія Крапівіна. Отримувати гроші через цю систему йому допомагали фірми Redstone Financial і Gordox Corp. З 2011 по 2014 роки його рахунок в женевському банку збільшився щонайменше на 270 мільйонів євро.

У глобальній схемі відмивання російських мільйонів були задіяні банки Великобританії, Німеччини, Молдови, Латвії. Наприклад, через латвійський Trasta Komercbanka і молдавський Moldindconbank гроші відправлялися до Швейцарії.

Популярні новини зараз
Не тягніть час: обленерго терміново звернулися до споживачів Пенсіонерам нарахують по 940 гривень надбавки: пощастить, як завжди, не всім Реінкарнація "Славути": оновлений ЗАЗ може втерти носа навіть преміальним іномаркам Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає
Показати ще

Отримані таким чином кошти йшли на закупівлю будматеріалів, техніки, обладнання для гаражів та предметів розкоші. Всього з використанням банківських рахунків в Швейцарії було проведено понад тисячу транзакцій.

Як писав інформаційний портал "Знай.ua", Генпрокуратура провела обшуки у людей з оточення колишнього президента Віктора Януковича.