Професор юридичної школи Гарвардського університету Лоуренс Лессіг, відомий боротьбою за свободу інформації і створенням ліцензій Creative Commons, оголосив в твіттері про успішний збір $ 1 млн в інтернеті для участі у виборах президента США.

На початку серпня 54-річний професор Лессіг оголосив про збір пожертвувань на виборчу кампанію, пообіцявши взяти участь у праймеріз Демократичної партії, якщо збере $ 1 млн до Дня праці в США (святкується в перший понеділок вересня, сьогодні). В результаті йому вдалося зібрати на 29 тисяч більше цієї суми.

Лессіг обіцяє, що у разі обрання стане "президентом-референдумом" і піде у відставку негайно після прийняття закону про реформування виборчої системи. Пост Лессіг має намір залишити віце-президенту, на роль якого розглядає, крім інших, астрофізика і популяризатора науки Ніла Деграссі Тайсона, телеведучого Джона Стюарта і сенатора Берні Сандерса.

Читайте також: Кандидат у президенти США слідкуватиме за емігрантами як за поштовими посилками

Лессіг протягом довгого часу заявляє про проблеми виборчої системи в США, яка робить кандидатів занадто залежними від великих спонсорів. Останнім надані вільні умови для ведення агітації та підтримки кандидатів.

Популярні новини зараз
У ТЦК потрібно і жінкам: кому з українок загрожує мобілізація після 18 травня Карткою – 10 грн, готівкою – 15: в Україні знову підвищують ціни на проїзд 60-й День народження - не привід радіти: в Україні пенсіонерам повідомили погану новину Постійна процедура більше не буде катуванням: українцям пояснили прості рішення щодо лічильників
Показати ще

Лессіг стане шостим кандидатом у демократів. Для попадання на дебати лідерів партії в жовтні йому буде потрібно заручитися підтримкою одного відсотка учасників опитувань. Зараз лідером у боротьбі за висунення від партії вважається екс-держсекретар Хілларі Клінтон, однак на тлі скандалів сенатор від штату Вермонт Берні Сандерс обганяє її по популярності в перших штатах, де відбудеться голосування. При цьому Сандерс веде підкреслено "низову" кампанію, тоді як Клінтон спирається на серйозну підтримку від партійного істеблішменту.