Депутати Держдуми РФ закликали передати собор Святої Софії в турецькому Стамбулі у власність Росії.

Про це заявив глава комітету Держдуми з питань власності Сергій Гаврилов.

"Російська сторона вважає за можливе згадати про найдавнішу святиню всього християнського світу, що знаходиться в Стамбулі - Святу Софію Константинопольську - стародавній візантійський собор, з історією якого пов'язана історія Вселенської християнської церкви. Ми очікуємо від турецької сторони дружнього кроку - повернення Собору Константинопольської Софії християнської церкви", - заявив Гаврилов.

За його словами, сьогодні, коли російсько-турецькі відносини "переживають випробування на міцність", особливо важливі взаємні "дружні ініціативи".

"Цей крок допоміг би Туреччини та ісламу продемонструвати, що добра воля вище політики. Необхідно повернути християнам Святу Софію", - додав парламентарій.

Популярні новини зараз
Комунальники встановлюють нові тарифи з 1 травня: кому приготуватися до подорожчання "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей
Показати ще

Читайте також: Росії загрожують нові санкції через операцію у Сирії

Нагадаємо, собор Святої Софії, який знаходиться в Стамбулі, після захоплення міста османами в 1453 році був перетворений в мечеть. Тільки в 1935 році Айя-Софія набула статусу музею.

Нагадаємо, 24 листопада Туреччина на кордоні з Сирією збила російський винищувач Су-24, який без попередження вдерся в повітряний простір країни.