На вулиці румунського міста Команешті в останні дні грудня виходять учасники передноворічного параду у ведмежих шкірах.

Цей ритуал, на думку румунів, має відігнати злих духів минулого року, передає ВВС.

Ритуалу вже понад сотня років. Місцеві мешканці вирішили таким чином не лише відігнати злі сили, але й щасливо зустріти Новий рік.

У дохристиянській традиції, ведмідь вважався священним і цей парад включає спів і танці, який начебто відганяє зло.

Щорічний захід, який складається з ритуальних танців і виступів, історично відбувається в невеликих містах і сілах, де учасники носять ведмежі хутра і ходять від хати до хати. В останні роки танцюристи почали також їздити і у великі міста Румунії, щоб виконати "ведмежий ритуал" заради грошей та уваги телебачення.

Популярні новини зараз
Лафа скінчилася, дострибалися: 9 причин, чому українці не отримають субсидію у 2024 році Кожному члену сім'ї по 3600 грн: українцям обіцяють тримісячну підтримку Затримка виплат: Пенсійний фонд пояснив, що буде з пенсіями та субсидіями за травень Добровільний візит до ТЦК не врятує від штрафу: за що покарають деяких чоловіків
Показати ще

Читайте також: Українські зірки вітають наших читачів з Новим роком

У сусідній з Румунією Угорщині вважається, що в першу секунду Нового року потрібно свистіти. Причому, не на пальцях, а на дитячих сопілочках та свистульках. Саме вони відганяють злих духів і забезпечують благополуччя. На новорічному столі у угорців повинні бути магічні, на їх думку, продукти – квасоля, яблоки, горіхи, часник та мед.