Сьогодні на японській АЕС "Фукусіма-1" розпочали створення штучного шару вічної мерзлоти. На будівництво пішло близько 289,9 млн дол.

Про це повідомляє ТАСС.

Охолоджувальний "щит", тестування якого вже розпочалось, буде перешкоджати потраплянню радіоактивних грунтових вод в океан.

Читайте також: Прем'єр Японії отримав радіоактивний пісок Фукусіми

На створення цієї системи у фахівців японської компанії Tokyo Electric Power пішло більше 10 місяців - загальна площа передбачуваного шару вічної мерзлоти повинна скласти 1,5 км.

Популярні новини зараз
Війна не закінчиться ні в 2024, ні навіть у 2025: переможниця "Битви екстрасенсів" розповіла про вихід на кордони 1991 року У МВС попередили водіїв: для керування авто потрібно пройти спецпроцедуру – інструкція Тариф 7,96 грн/куб діятиме не для всіх: кому доведеться платити більше Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

У разі успіху, його прокладуть під будівлями чотирьох енергоблоків. Працівники столичної енергокомпанії пробурили вертикальні шахти глибиною 30 метрів, в які вставили труби. Саме по них закачують особливу ​​охолоджуючу рідину.

Розраховують, що це створить в грунті стіну вічної мерзлоти, яка ізолює зону енергоблоків від частини території станції, яка виходить до океану.

На будівництво витратили 34,5 млрд ієн, або 289,9 мільйонів доларів.

Нагадаємо, ліквідатори на японській АЕС завершили обстеження реактора за допомогою роботів.

Власне, проблема витоків радіоактивної води залишається головною на аварійній японській станції.

Радіоактивна вода накопичується за рахунок припливу грунтових вод. При цьому в наземних цистернах вже зберігається понад 240 тис. тонн рідини. На станції періодично відбуваються витоки рідини із радіацією до океану.

В результаті аварії на Фукусімі 11 березня 2011 року розплавилося ядерне паливо відразу у трьох реакторах.

Великі території в Японії зазнали забруднення радіоактивними речовинами. З району розташування станції довелося евакуювати понад 80 тис. людей.