За даними всеукраїнського опитування, яке провів Інститут соціальних технологій «Соціополіс», до Верховної Ради потрапляють 5 партій. Так, якби вибори до парламенту відбувалися у першій половині листопада, найбільшу кількість голосів зібрало б ВО «Батьківщина». За цю партію проголосували б 20,6% з тих, хто має намір взяти участь у виборах. Другий результат – у партії «Слуга народу» сатирика Володимира Зеленського (11,8%). На третьому місці «Громадянська позиція» (8,4%). Далі йдуть партії «Опозиційний блок» (8,0%) та «Блок Петра Порошенка «Солідарність» (6,7%). Решта набрали б менше 5%.

Свою готовність взяти участь у виборах до парламенту висловили понад 75% опитаних. Водночас майже 60% респондентів зазначили, що повністю не підтримують діяльність парламенту, а ще 26,9% – що швидше не підтримують. Повністю задоволені роботою Верховної Ради лише 1,2% опитаних.

Що стосується президентських рейтингів, то лідерство зберігає Юлія Тимошенко (18,5%). Однак у другому турі, який, за даними соціологів, найімовірніше матиме місце, її вперше обходить Володимир Зеленський: 28,4% голосів за сатирика проти 24,7% за лідерку «Батьківщини». У загальному рейтингу керівник студії «Квартал 95» має 10,8% підтримки.

«Розчарування людей у звичних обличчях підштовхує їх вірити у те, що цілком далекі від політики люди здатні змінити систему і займатися не політикою, а вирішенням актуальних проблем, які стоять перед країною. У це так чи інакше вірять близько 70% людей», – зазначив під час прес-конференції 22 листопада заступник директора Інституту соціальних технологій «Соціополіс», кандидат соціологічних наук Сергій Літвінов.

Популярні новини зараз
"Земля затремтить під ногами": ясновидець Герман побачив точний рік перемоги України Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Українцям видають 3600 грн на місяць: виплата тимчасова, варто поспішати
Показати ще

Опитування було проведене з 8 до 16 листопада 2018 року методом стандартизованого інтерв’ю face-to-face за місцем постійного проживання респондентів. Аудиторія – постійні мешканці населених пунктів усіх регіонів України (за винятком Автономної Республіки Крим, м. Севастополя, окремих районів Донецької та Луганської областей) віком від 18 років. Вибірка репрезентативна для дорослого населення України в межах географії опитування за статтю, віком, регіоном проживання і типом населеного пункту. Вибіркова сукупність – 2403 респонденти. Теоретична статистична похибка репрезентативності частки ознаки з довірчою ймовірністю 0,95 не перевищує в цілому для України: 2,0% – для показників, близьких до 50%, 1,7% – для показників, близьких до 25%, 1,2% – для показників, близьких до 10%, 0,9% – для показників, близьких до 5%.