У суботу, 5 січня, президент Петро Порошенко зустрівся з турецьким лідером Реджепом Ердоганом.

Про це в Facebook повідомляє прес-служба глави держави.

Порошенко відзначив, що у ході розмови президенти обговорили доволі велике коло надважливих питань. Зокрема і укладення двосторонньої торгової угоди між країнами.

"Ми обговорили шляхи зміцнення стратегічного партнерства, посилення координації взаємодії на міжнародній арені, перспективи укладення двосторонньої угоди про зону вільної торгівлі. Дякуємо за співпрацю Турецької Республіки в прийнятій в грудні 2018 резолюції Генеральної асамблеї ООН щодо засудження мілітаризації російською стороною Криму та Азові", - сказано в повідомленні.

Популярні новини зараз
Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати Дешевше, ніж чашка кави: Vodafone запустив пільговий тариф, але не все так радісно З 28 квітня та до 5 травня: "Нафтогаз" закликав споживачів оглянути газові лічильники
Показати ще

Крім того під час зустрічі президенти обговорили питання звільнення українців, яких незаконно утримують у російських в'язницях.

Разом з тим варто відзначити, що 5-6 січня офіційна делегація України на чолі з президентом відвідає Туреччину в ході робочого візиту, де здійснять підписання та вручення томосу.

Програма візиту складається з зустрічі голови Верховної Ради Андрія Парубія та президента Петра Порошенка з президентом Туреччини Реджепом Тайіпом Ердоганом, візит до Вселенського патріархату і зустріч з вселенським патріархом Варфоломієм.

Делегація візьме участь у церемонії підписання томосу і молитві в Патріаршому храмі Св.Георгія. Коли процедура закінчиться, прозвучать заяви від вселенського патріарха Варфоломія, митрополита Київського і всієї України Єпіфанія, президента Петра Порошенка.

6 січня українська делегація візьме участь у церемонії, де вручать томос, божественій літургії (разом з вселенським патріархом Варфоломієм і митрополитом Єпіфаній), церемонії освячення води в затоці "Золотий ріг".

Крім того варто додати, що на церемонії в Стамбулі Вселенський патріарх Варфоломій підписав Томос про автокефалію Православної церкви України.

Церемонія підписання відбулася у присутності президента Петра Порошенка, спікера парламенту Андрія Парубія, колишнього президента Віктора Ющенка та інших гостей. Перед підписанням священнослужителі провели молитву в Патріаршому Храмі Св.Георгія. Після чого відбулася зустріч Епіфанія та Порошенка з Вселенським патріархом.

Нагадаємо, у мережі з'явились перші кадри залу церемоній, де відбудеться отримання Томосу.

Як повідомляв "Знай.ua", Варфоломій поставив на місце супротивників Томосу.

Також "Знай.ua" писав, що українцям покажуть довгоочікуваний Томос під час святкової служби в Софії.

Україна отримає Томос про автокефалію, бо це її право - Вселенський патріарх Варфоломій