Тариф на електроенергію, вироблену атомними станціями, не пов'язаний з формулою Роттердам+. Про це заявив Василь Котко, голова громадської ради Національної комісії, що здійснює регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП), президент ВГО "Енергетична асоціація України", коментуючи подачу" Енергоатомом" заяви в Антимонопольний комітет з вимогою скасувати формулу Роттердам+, пишуть Українські Новини.

Експерт зазначив, що скасування методики або будь-яка її коригування входить у повноваження НКРЭКУ, а не АМКУ. "Таких повноважень Антимонопольного комітету немає. Це абсолютно точно". Крім того, скасування прив'язки ціни вугілля до міжнародних індексів не впливає безпосередньо на тариф "Енергоатому", який встановлюється Регулятором окремо.

"Я абсолютний прихильник, особливо коли мова йде про дефіцитних в Україні ресурсах, їх вартість повинна формуватися на основі цін на світових ринках. Тут інших підходів бути не може, якщо ми будуємо ринкову економіку. Якщо починати тут щось підправляти, в цих законах, це закони взагалі, економічний закон, то до добра це не доведе. Він формулюється таким чином, що на дефіцитному ринку імпорт формує ціну і внутрішнього ринку. А будь-які спроби ці закони підправляти в так званому "ручному режимі" нас до успіху не привели, ми 25 років тут багато таких поправок і новацій робили".

Нагадаємо, минулого тижня Керівник Національної атомної енергогенеруючої компанії "Енергоатом" Юрій Недашковський подав скаргу в Антимонопольний комітет на формулу "Роттердам плюс".