Методика розрахунку вартості вугілля в тарифі теплової генерації (формула "Роттердам+") де-факто не працює вже зараз і де-юре перестане працювати з 1 липня 2019 року з запуском нового ринку електроенергії.

Про це повідомило інтернет-видання "Ділова столиця" в матеріалі "Роттердам вже не той. Чому формула майже відіграла свою роль", пишуть Українські Новини.

"За початковим задумом Нацкомісії з регулювання енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП) формульне ціноутворення - тимчасова міра, і з реформуванням енергетичної галузі, переходом на повністю ринкове ціноутворення необхідність у формульному регулювання тарифів відпаде сама собою. За ідеєю перехід на ринкові рейки відбудеться 1 липня 2019 року. Саме з цього моменту, згідно з постановою НКРЕКП від 23 серпня минулого року, дія формули "Роттердам+" має припинитися. Хоча за факту "Роттердам+" не працює вже зараз", - йдеться в матеріалі.

Як пише видання, про те, що "Роттердам+" фактично припинив діяти, заявив у грудні 2018 року Андрій Герус, голова Асоціації споживачів енергетики і комунальних послуг. "Цього року, згідно з розрахунками НКРЕКП, за формулою "Роттердам+" ціна вугілля повинна зрости на 10,5% - до 2,8 тис. гривень за 1 тонну. Однак Герус запевняє, що фактична ціна на вугілля, за якою будуть розплачуватися з ТЕС, буде на 500-600 гривень нижче. "За нашими оцінками, тарифи ТЕС будуть покривати ціну вугілля близько 2,2–2,3 тис. гривень за тонну", - наводить "Ділова столиця" слова Геруса.

Нагадаємо, в серпні 2018 року Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП) прийняла рішення про скасування постанови №289 від 03.03.2017 року "Про затвердження порядку формування прогнозної оптової ціни електричної енергії", більш відомого під назвою "Роттердам+". Рішення вступить в силу з початком дії нового ринку електроенергії 1 липня 2019 року.

Популярні новини зараз
"Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати
Показати ще

При цьому експерти та політологи заявляли про те, що скасування формули призведе до суттєвого зростання тарифів на електроенергію. Аналогічну думку висловлювала голова НКРЕКП Оксана Кривенко. За її словами, формула "Роттердам+" стримує зростання тарифів для населення та промисловості, економія становить до 40 млрд гривень.