У неділю, 21 квітня, в Україні проходить другий тур виборів президента, за крісло глави держави змагаються два претенденти — шоумен Володимир Зеленський і чинний лідер Петро Порошенко.

Порошенко і Зеленський
Порошенко і Зеленський

Виборчі дільниці відкрилися о 8:00 і працюватимуть до 20:00. Взяти участь у волевиявленні мають право усі громадяни України, яким виповнилося 18 років. Громадяни, які хочуть проголосувати не за місцем реєстрації, перед цим повинні були пройти відповідну процедуру, яка дозволить змінити місце волевиявлення.

вибори в Україні
вибори в Україні

Підрахунок голосів ЦВК почнеться після 20:00 після закриття дільниць. У цей же час з'являться і перші результати екзит-полів (о 20:00 та 22:00).

Варто підкреслити, що на виборах 21 квітня зареєстровано 2,7 тисячі офіційних спостерігачів.Забезпечувати порядок на виборчих дільницях будуть 40 тисяч поліцейських, чергування в посиленому режимі покладено на 39 тисяч рятувальників.

Популярні новини зараз
Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються Повинні з'явитися без повістки: кого чекають у ТЦК з 1 квітня За прострочені комунальні платіжки можуть забрати половину пенсії: як ще покарають боржників "Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте
Показати ще

Вибори в Україні

9:08 – в Австралії за станом на 8:40 (15:40 за місцевим часом) проголосували 86 з 1744 виборців, повідомила голова виборчої комісії закордонної дільниці в Австралії Неля Бабинець в ефірі "112 Україна". Українці приходять голосувати з прапорами і у вишиванках, порушень поки що не зафіксовано.

8:46 – українці публікують у соцмережах перші знімки з дільниць.

Варто нагадати, що не пізніше 1 травня Центрвиборчком повинен буде назвати переможця президентських виборів.

Порошенко і Зеленський
Порошенко і Зеленський

4 травня у виданнях "Голос України" та "Урядовий кур'єр" опублікують офіційні результати виборів президента України.

Для перемоги на додаткових виборах достатньо набрати як мінімум на 1 голос більше за суперника. Якщо обидва претенденти на посаду глави держави наберуть однакову кількість голосів, вибори будуть вважатися недійсними.

Коли Україна отримає нового президента

Новообраний президент України вступить на свою посаду не пізніше ніж через 30 днів після офіційного оголошення результатів виборів.

У день другого туру виборів президента в неділю, 21 квітня, голосування українців стартувало досить інтенсивними темпами.

Вибори президента 2019

Про це свідчать дані щодо першої явки, повідомляє ЦВК.

У повідомленні йдеться, що з 8.00 до 11.00, тобто за три години після відкриття дільниць, в Україні проголосували 17,43% виборців.

➖Донецька область – 18,04%

➖Луганська – 22,08%

➖Дніпропетровська – 14,2%

➖Рівненська – 12,38%

➖Харківська – 15,84%

➖Хмельницька – 16,21%

➖Київська – 1,98%

➖місто Київ – 0,97%

Після голосування на одній із виборчій дільниць столиці, команда "Слуги народу" Володимира Зеленського зібрала штаб на засідання.

Як повідомляє спеціальний кореспондент Знай.ua з місця подій, у приміщенні панувала дружня атмосфера, що в принципі ви самі можете оцінити за фото та відео.

Цікаво те, що лідер політичного руху чи не вперше заявив про схожу із гарантом позицією: на думку Зеленського, головна мета для кожного "аби перемогла Україна".

На екрані також запустили пряму трансляцію з дільниці, де голосував чинний лідер держави Петро Порошенко.

Петро Порошенко
Петро Порошенко

Пізніше ситуацію на виборах коментували міжнародні експерти. Стверджується, що особливих порушень не було, все відносно спокійно. Хоча поліція все ж таки виявила факти, котрі протирічать закону, але вони не стосувалися того чи іншого кандидата.

На виборчій дільниці в Кривому Розі вже встигли проголосувати батьки кандидата в президенти, відомого українського гумориста Володимира Зеленського.

Володимир Зеленський

Також батьки розповіли, що тепер в Україні має все змінитися.

"Я думаю, що все буде в порядку. Я думаю, що не тільки нам буде добре. І в Україні теж", - розповіли батьки Зеленського.


Про це повідомляють активісти з місця голосування, публікуючи відповідне відео.

"Вчора ввечері після суду ми заспокоювали його, а він нас, ось так виходить", - поділився емоціями батько.

Чинний президент України Петро Порошенко проголосував у другому турі виборів.

Петро Порошенко проголосував у другому турі
Петро Порошенко проголосував у другому турі

Виступаючи у столичному Будинку офіцерів, він звернувся до українців із проханням голосувати з розумом, давши дещо сумбурне пояснення своїм словам: "спочатку може бути смішно і весело, але потім щоб не було дуже боляче", - заявив гарант.

Стало відомо про те, що у офіс кандидата у президенти Володимира Зеленського приїхали правоохоронці.

Про це повідомив спікер та політтехнолог слуги народу Дмитро Разумков на своїй сторінці у Facebook.

Новый президент - новые правила. Все должны жить по закону! Зеленскому вручают протокол об административном нарушении за то, что показал бюллетень.

Geplaatst door Дмитрий Разумков op Zondag 21 april 2019

Як виявилося, Зеленському виписали штраф за те, що він показав заповнений бюлетень під час голосування. Саме тому до його штабу прибули поліцейські.

"Новий президент - нові правила. Всі повинні жити за законом! Зеленському вручають протокол про адміністративне порушення за те, що показав бюлетень", - написав Разумков.

Із ним погодився Антон Геращенко, опублікувавши відповідний допис у Facebook.

"Україна змінюється! Поліцейські в ці хвилини складають адміністративний прокол на кандидата в Президенти Володимир Зеленський за те, що він показав свій виборчий бюлетень публічно, розкривши таємницю голосування і провівши агітацію за себе. Раніше за цією ж статтею були складені адміністративні протоколи на Олег Ляшко і Ігор Мосійчук. Закон один для всіх!", - вважає Геращенко.

Украина меняется! Полицейские в эти минуты составляют административный прокол на кандидата в Президенты Владимир...

Geplaatst door Антон Геращенко op Zondag 21 april 2019

Нагадаємо, кандидат у президенти України від політичного руху "Слуга народу" Володимир Зеленський віддав свій голос на одній із дільниць столиці України. Він зізнався, що не спав усю ніч і почувається, як і вся його команда, дещо знервовано.

Володимир Зеленський іде голосувати

Він був небагатослівним і висловив переконання, що у будь-якому випадку переможе Україна. Шоумен вийшов із кабінки, а поруч із ним була його дружина. Вона першою кинула бюлетень, а в цей час Зеленський намагався жартувати із присутніми. Дружина попросила його не показувати за кого він проголосував, а потім відійшла в бік.

Центральна виборча комісія України оприлюднила явку виборців станом на 15:00. Загалом вже проголосували 45,27% українців. Відомості про активність виборців в Центрвиборчком передали 118 виборчі округи.

У Дніпропетровській області проголосували 50,61% виборців, у Харківській області - 48,42%. У Донецькій області проголосували 45,25% виборців. У Миколаївській області активність виборців склала 49,15%. Водночас у Львівській області проголосували 38,27% виборців, а в Полтавській області - 50,44%, в Києві - 46,26%.

Варто зазначити, що штаби обох кандидатів Володимира Зеленського та Петра Порошенка чекають на оголошення результатів екзит-полів. Журналісти відзначають, що атмосфера у штабі чинного гаранта досить "сумна".

"Штаб Порошенко вже працює в Мистецькому арсеналі. Ніяких відмінностей в порівнянні з першим туром", - розповів журналіст

За його словами, місце і їжа залишилися незмінними. Єдина відмінність — це те, що стільці відставили від сцени. Кожні півгодини повинні проходити виступи від громадськості.

Також представники ЗМІ відзначили, що їжі менше в цьому турі, ніж було в першому. Юрій Смирнов в штабі Порошенко вирішив пообідати та зажурився трохи. Виявилося — їжа не зовсім та сама:
"Їжі менше, ніж було в першому турі. Одні кекси. Минулого разу вже з 12:00 були пироги, а зараз — тільки кава і кекси".

Кілька годин тому депутат від партії "Удар" та блогер Віталій Чепінога розповів цікаву інформацію про кандидата у президенти України Володимира Зеленського. Відповідний допис він опублікував на особистій сторінці у соціальній мережі Facebook.

Чепінога заявив, що швидше за все вибори президента України виграє саме Зеленський, тому важливо знати про нього ту інформацію, якою поділилися різні інсайдери. За словами нардепа, усі зйомки "Кварталу 95" відбуваються за погодженням Володимира Зеленського, "без нього - нічого". Окрім того, депутат зазначає, що Зеленський справді "хоче щось зробити".

Кажуть, Володимир — дуже амбітний і властний чоловік. Не дурень і не паяц. Всю свою "імперію сміху" він створив сам. З нуля. За то йому — повага і всілякі ґратуляції, - йдеться у дописі.

Інсайд... Нині, о 15-й годині, 12 хвилин, 21 квітня, враховуючи відомі мені "тайни екзіт-пола", можна стверджувати, що...

Geplaatst door Vitalii Chepynoga op Zondag 21 april 2019

Тим часом у штабі Володимира Зеленського оприлюднили свої дані про явку українців на виборах. Про це повідомили в ході брифінгу в штабі Зеленського. Згідно з цими даними, вже проголосували 46, 96% українців. У трійку лідерів за активністю ввійшли Запорізька область, Київська та Дніпропетровська.

Команда Володимира Зеленського, зокрема голова штабу Олександр Корнієнко, розповів про хроніку подій на виборах. У день виборів більше проголосували Південь, Схід і Центр, на Заході спочатку пішли у церкву, оскільки сьогодні релігійне свято - Вербна неділя.
Явка виявилася більшою, ніж була першому турі. У Києві - той же рівень.

Порушення на дільницях - найбільш обговорювана топ-тема, зокрема, порушення за списками. Де робилися підвезення. Дуже багато навколо ділянок у Києві та на Західній Україні контрагітації проти Зеленського, самоклеючі навіть на ділянці. Зазначається, що це сплановані дії опонентів, щось — самодіяльність на місцях. Хтось відпрацьовує певні технології, які будуть вже на парламентських. Це так звана "Сітка 2.0".

Команда кандидата у президенти України Володимира Зеленського також заявила про більш, ніж тисячу порушень на виборчих дільницях.

Найрозповсюдженіші серед них на виборчих дільницях:

— в кабінки для голосування заходять по декілька людей;
— виборці "дивним" чином зникають зі списків;
— людей великими "партіями" підвозять до дільниць з певними настановами;
— не видають автобуси для жителів сільської місцевості, щоб поїхати проголосувати;
— велика кількість "мертвих душ" і випадково прописаних у квартирі жителів;
— пачками вкидують бюлетені у скриньки.

"Все це вказує на те, що чинна "влада" не витримує удар і намагається будь-якими способами вихопити хоч кілька відсотків!" - резюмували представники штабу Зеленського.

Результати виборів Exit-poll зовсім скоро оприлюднять для українців і для всього світу. Сергій Гайдай розповів найважливіше про голосування і результати виборів.

"Багато політиків не приймають Зеленського, але і їх розчарував Порошенко. Стратегія Петра Олексійовича була, що Зеленський для них був "чорним лебедем". На жаль не вийшло, як хотіли. У самих колишніх регіоналів стався розкол і стратегію не поміняли", - зазначив політолог Сергій Гайдай.

Окрім цього варто зазначити, що у виборчому штабі кандидата в президенти Володимира Зеленського Дмитро Разумков не оприлюднив імена кандидатів на головні посади в уряді країни. Також представник відмовився коментувати, чи ведуться переговори з потенційними кандидатами на посади міністрів за квотою президента.

На питання, чи ведуться такі переговори з кандидатами, відповів: "Я не маю права це коментувати... Це все-таки прерогатива президента країни".

Поки країна очікує перших результатів екзит-полів, політолог Сергій Гайдай розповів, що думає про обидвох кандидатів.

Володимир Зеленський і Петро Порошенко
Володимир Зеленський і Петро Порошенко

За словами політолога, Петро Порошенко дуже талановитий тактик, а от що таке стратегія - не відчуває. І якби він добре рахував, якби був більш мудрою і стратегічною людиною, можливо, для нього результат міг бути іншим. Сьогодні він хоче з’їсти, розбити, знищити Володимира Зеленського.

"Не хочу себе хвалити, але ще в 2015 році я сказав, що Порошенко закінчить, як Янукович. Ба більше, думаю, якщо за нього візьмуться, то ми побачимо емігранта Петра Порошенка", - заявив Гайдай.

Варто зазначити, що команда Володимира Зеленського назвала перші законопроекти, які планує внести на розгляд до Верховної Ради. Зокрема, вони стосуються зняття недоторканності, імпічменту та "податкової амністії". Про це повідомив член команди Володимира Зеленського Руслан Стефанчук. Він відповідає за реформування державних і правових інститутів.

Руслан Стефанчук

"Це законопроекти, які стосуються зняття депутатської недоторканності з народних депутатів, президента і суддів. Це питання, пов'язані з імпічментом. Це питання, пов'язані з нульовою декларацією і амністія капіталів. Хочу зазначити, що ми говоримо про податкову амністію, а не корупційну", - зазначив Стефанчук.
Крім того, він запевнив, що вони мають бачення щодо електронного управління. І наразі сказав, що працюють з потужною групою економістів, які пропонують ідеї для економічних законопроектів.

Нагадаємо, ніч перед виборами з суботи на неділю видалась безсонною для багатьох, зокрема, для працівників суду.

Як повідомляв раніше Знай.ua, наближається той день, коли Україна дізнається ім'я свого голови - нового чи старого.

Також Знай.ua писав про те, що після повідомлень про те, що дружина Володимира Зеленського потрапила в базу "Миротворець" через її пости на сторінці в соціальній мережі Facebook, українці підняли неймовірний шум.