Наближається той день, коли Україна дізнається ім'я свого голови - нового чи старого. Перший тур виборів вже відгримів, у другий тур пройшли кандидати в президенти - шоумен Володимир Зеленський та його опонент, чинний президент країни Петро Порошенко. 19 квітня кандидати провели дебати на НСК "Олімпійський", а у неділю, 21 квітня, українці повторно прийдуть на виборчі дільниці, щоб вже оконачтельно вирішити, кому довірити свою державу на найближчі 5 років.

У зв'язку з цим, нагадуємо про правила поведінки на виборчих дільницях: чого категорично не можна робити?

Чого не можна робити на виборах президента України 2019

Важливо розуміти, що порушення правил, які ми напишемо нижче, можуть привести не тільки до пристойного штрафу, а й до кримінальної відповідальності від 3 років. Тому краще, як мінімум, знати статті закону.

подкуп на выборах
подкуп на выборах

Фото на виборчій дільниці

І не тільки фото. Що не виборчій дільниці не можна говорити за кого ви проголосували, це може привести до штрафу в 3400 грн.

Популярні новини зараз
Виняток із правил: хто з українців може законно не платити за доставку газу Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо
Показати ще

"Ви не маєте права фотографувати свій бюлетень, не маєте права демонструвати його на ділянці. Це порушення таємниці волевиявлення. Тобто ніяких селфі в кабінках, ніяких звітів, - зазначив він. - Зйомка і фіксація будь-яким способом результатів волевиявлення - порушення таємниці голосування. Виборець, який собі це дозволить, може понести покарання до трьох років позбавлення волі ", - повідомив радник глави МВС Іван Варченко.

Але варто також додати, що це стосується лише публічного розголосу свого вибору. Він прирівнюється до агітації, але, якщо ви в особистих повідомленнях комусь сказали про свій вибір, вам нічого не буде.

Якщо ж людина робить своє фото і бюлетенем - це перша і найголовніша ознака фальсифікації виборів, ймовірно ця людина отримала гроші за свій голос, а фото служить підтвердженням виконаної роботи.

Порушення таємниці голосування

За таке порушення ви можете отримати штраф трохи більше 5000 грн, або ж три роки в'язниці. Давайте дізнаємося, в чому полягає саме порушення.

  • По-перше, це стосується минулого пункту - вам не можна розповідати за кого ви голосували.
  • По-друге, вам не можна заважати голосувати громадянину України. Саме за це ви можете отримати 3 роки в'язниці, або ж штраф.
  • Також, ви не маєте права розповідати, за кого проголосувала інша людина. Це і є порушення таємниці голосування.
  • Під забороною на виборах також і спроби проголосувати більше одного разу. Це вважається "незаконним використанням бюлетеня" і карається штрафом до 5100 грн або двома роками виправних робіт. А найсуворіше покарання за подібне порушення - три роки в'язниці.

Вибори в Україні
Вибори в Україні

Символіка кандидатів

Це дуже спірний момент і розібратися в законному полі непросто. З одного боку, футболка з символікою одного з кандидатів - це особиста справа кожної людини і, як показує практика, проблем з цим майже не буває.

З іншого ж боку, на всіх виборчих дільницях буде безліч спостерігачів з усіх політичних сил. Не виключено, що ваша футболка (будь-який інший предмет з символікою) можуть прирівняти до агітації. І через це можуть бути чималі проблеми. Тому, рішення приймайте самі, але на свій страх і ризик.