Представники кількох фермерських господарств пікетували сьогодні будівлю Національної поліції по вул. Богомольця у Києві. Протестувальники вимагали арештувати активи та заборонити виїзд з України бізнесмену Дмитру Горшунову, якого підозрюють в організації шахрайської схеми привласнення великої кількості зерна на загальну суму понад $200 млн.

Про це пишуть Акценти.

Вийти на пікет фермерів змусило повідомлення прес-служби компанії «Бунге-Україна» про звільнення Дмитра Горшунова з посади генерального директора.

«Тепер Горшунов вільний від зобов’язань перед своєю компанією, а хто відповість за збитки, які він завдав десяткам фермерських господарств, викравши наше зерно через «Агроінвестгруп»? Поліція арештувала зерно, техніку, елеватори холдингу. То нехай арештують активи Горшунова і заборонять йому покидати межі України. Бо вийде, як з його подільниками Кучеренками з «Агроінвестгруп»: зерно продали і втекли в Росію. Горшунову так само нічого не коштує сховатися у Росії, він же громадян країни-агресорки», - кажуть фермери.

Популярні новини зараз
Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати Оля Полякова дізналася, що вагітна після розлучення: як насправді з'явився Буряковський
Показати ще

Вони також вважають, що компанія «Бунге-Україна» такоє має компенсовувати фермерам збитки, спричинені її вже колишнім генеральним директором.

Раніше повідомлялося, що власник збанкрутілого холдингу «Агроінвестгруп» Микола Кучеренко та його син Віталій оголошені у міжнародний розшук. Їх підозрюють у привласненні, розтраті майна або заволодінні ним шляхом зловживання службовим становищем (ч. 5 ст. 191 Кримінального кодексу України). Кримінальне провадження проти Кучеренків порушене за заявою понад двох десятків фермерських господарств, агрохолдингів, представництв транснаціональних компаній та фінансово-кредитних установ. Ошукані фермери також вимагали притягнути до кримінальної відповідальності і Дмитра Горшунова. Колишнього гендиректора «Бунге-Україна» підозрюють в організації шахрайської схеми з привласнення збіжжя на суму понад $200 млн. Використовуючи у власних інтересах репутацію Bunge, він змусив аграріїв віддати зерно на зберігання агрохолдингу «Агроінвестгруп», вимагаючи оформлення договорів постачання із компанією своїх бізнес-партнерів. Як встановило слідство, розпоряджаючись чужим зерном, шахраї взяли понад $70 млн. кредитів у кількох банках. На початку 2019 року «Агроінвестгруп» продав зерно компаніям, зареєстрованим в окупованих районах Донецької та Луганської областей.

Дмитрові Горшунову також закидають організацію масштабної схеми приховування прибутків від переробки насіння соняшнику. Через низку фірм-«прокладок» «Вантаж-трейд», «Дельта-МВ» та інші у 2017 році Горшунов скуповував за готівку зерно, яке надходило на екстракційний завод «Бунге» у Миколаєві як давальницька сировина. Далі фірми-«прокладки» продавали вироблені олію та шрот компаніям, зареєстрованим в офшорах, а ті – перепродавали «Бунге». У результаті вся валютна виручка осідала за кордоном, а державний та місцеві бюджети та цільові страхові фонди не отримували належних сум податків та інших обов’язкових платежів від діяльності заводу «Бунге» у Миколаєві.

Схема проводжує діяти і після звільнення Горшунова з «Бунге-Україна». Нині миколаївський завод «Бунге» за такою ж давальницькою схемою переробляє насіння соняшнику, закуплене за готівкові кошти компаніями «ТД «Укрросхім», «Вінагро-Фуд», «Енергетик Дніпро», «ОККО-Схід», «Локо Трейдинг», «Брейн Сорс Інтернешнл», «ОККО-Бізнес Контракт», «ОККО-Рітейл», «Глорія Транс Трейд», «Захід Імпорт» та іншими. Спільні риси цих фірм – відсутність персоналу, фізичної адреси офісу, виробничих активів, складських приміщень, транспорту, що вказує на фіктивність підприємницької діяльності. А проте компанії продають готову продукцію маловідомим компаніям з юрисдикціями в офшорних зонах, а також у Польщу, Угорщину та інші країни Східної Європи. Зокрема, покупцями олії, згідно з вантажними митними деклараціями, виступають фірми Norinvest Universal LP, Pastel Trade Sp. z o.o., Nimfeya Sp. z o.o., OU Grainexpo, Pagran Pte. Ltd., Oilseeds Trading LP, Agrotrade Polska LCC, Binboro Sp. z o.o., Velcar Estate LP, Oleos Trading Limited та інші.

За оцінками аграрних експертів, обсяги неповернутої в Україну валютної виручки в результаті таких операцій обчислюється у сотні мільйонів доларів.