Мажоритарна система все ще діє в Україні і використовується сотнями депутатів для потрапляння в стіни Верховної Ради країни. Даний механізм дії виборчої системи десятиліттями критикується політичними експертами і простими виборцями. Мажоритарна система визнається джерелом для коррупціоннерів і непрофесійних політиків, які використовуючи маніпуляції і нечесні способи політичної боротьби потрапляють в стіни вищого законодавчого органу країни.

Однак, як насправді працює мажоритарка? Які її особливості? Чи є у неї сильні і слабкі сторони? Про це та багато іншого - в нашій статті.

Що таке Мажоритарна система голосвання

Мажоритарна система заснована на виборах кандидата в законодавчий орган, який набрав більшу кількість голосів на окремо взятій виборчій дільниці.

Поняття мажоритарний округ з'явилося на початку двадцятого століття спочатку в Скандинавії, а після - в Німеччині, Австрії, Італії і навіть Румунії. В Україні подібна система почала працювати на початку дев'яностих років - з здобуттям незалежності.

Популярні новини зараз
"Період складнощів закінчується": ведичні астрологи назвали місяць, коли українцям стане легше дихати Європі пророкують "пекельну" спеку: що чекає на Україну Отримаєте менше – не дивуйтесь: Пенсійний фонд попередив про зміну розміру субсидії Відмова може бути вигідною: українцям пояснили переваги
Показати ще

Сучасна мажоритарна система ділиться на три типи: кваліфікована, абсолютна і відносної більшості.

Кваліфікована мажоритарка в основному застосовується для вирішення конституційних питань. Перемагає по ній кандидат, який збирає заздалегідь затверджену більшість голосів - дві або три третини.

Система відносної більшості працює простіше - для перемоги кандидату просто потрібно набрати голосів більше, ніж конкуренту. При цьому, неважливо скільки саме набере переможець, йому буде досить просто трохи обігнати суперників. Даний тип мажоритарки є найпоширенішим і обов'язковим для одномандатних округів.

Відносна мажоритарна систему використовується в Україні, Росії. Британії та США і вважається найбільш ефективною при проведенні виборів представників у законодавчі органи.

Система абсолютної більшості функціонує за принципом визначення лідера гонки, який набрав більше 50% голосів виборців. Тобто, якщо в ході виборів визначається кандидат, який захопив абсолютну підтримку народу, то він оголошується переможцем. Якщо ж в ході першого туру ніхто з кандидатів не набирає більше п'ятдесяти відсотків підтримки, то призначається другий тур, за підсумками якого і стає відомо ім'я переможця гонки. Мажоритарна система - це приклад успішного функціонування на президентських виборах в Україні, США і багатьох інших сучасних державах.

Переваги та недоліки мажоритарки

Сучасний виборець часто губиться у виборчих системах і чує про них багато суперечливої ​​інформації. Голосування по округах проходить зі скандалами, а кандидатів звинувачують у фальсифікаціях, підкупі виборців та використанні брудних технологій впливу на виборців і усунення конкурентів.

Не дивлячись на критику, мажоритарна система має ряд переваг, які цінують у всьому світі. Зокрема, обраний парламент стає більш різноманітним і наповнюється представниками різноманітних регіонів країни. Крім того, вона вважається універсальною і успішно застосовується для обрання парламентів, президентів, губернаторів і мерів.

Мажоритарна система стимулює конкуренцію серед кандидатів, дає більше свободи вибору для виборців і забезпечує роботу виборчої системи, заснованої на особистих якостях і достоїнствах окремих кандидатів.

Учасники подібної системи вважаються більш незалежними від партійних структур і нібито ефективніше представляють кандидатів.

Однак, мажоритарна система має безліч недоліків. Серед найбільш явних варто назвати непропорційність представлення популярних партій в парламенті, складності у формуванні більшості, легкість маніпулювання виборцями на місцях, поширеність виборчих порушень, залежність результатів виборів від фінансових можливостей кандидатів і багато інших.

Мажоритарний Київ: інтриги, підкупи і скандали

Київ - найбільше місто України і одна зі столиць Східної Європи. Більш ніж тримільйонне місто вважається справжньою «виборчої клоакою», а жителі столиці змушені розбиратися в численних скандалах між кандидатами, щоб обрати найбільш прийнятного представника своїх інтересів у Верховній Раді.

Виборець змушений вибирати серед самих різношерстих персонажів: старих політиків, бізнесменів, молоді та відвертих фріків. Більшість киян приймає рішення вже на виборчих дільницях, а пенсіонери, як зазвичай, голосують за кандидатів старої школи або за тих, хто роздає кращі «подарунки».

У Києві в даний момент нараховуються тринадцять одномандатних округів. Політичні експерти стверджують, що в цьому році боротьба між політиками буде особливо жорсткою. Кампанію 2019 року можна охарактеризувати словом «всі проти всіх».

На відміну від попередніх гонок, в поточній немає союзів, а політики грають на знищення кар'єр один одного. Поточна компанія відзначилася домінуванням партії «Слуга народу» Володимира Зеленського. Крім того, в Києві з'явилися сотні «клонів» найпопулярнішою партії і її представників, що погано впливає на її популярність.

Вибори в Україні по мажоритарних округах - найскандальніші і змушують політиків і їх команди влаштовувати місцеве подобу «Голодних ігор» і «Ігри престолів».

Розбір округів і найяскравіших кандидатів

Списки кандидатів в депутати по мажоритарних округах уже сформовані, а їх фігуранти зуміли здивувати багатьох представників преси і експертів.

Почнемо наш «розбір польотів» зі столичного округу №211, фаворитом на якому вважається Володимир Прокопів - нинішній секретар міської ради. Кандидат представляє «Європейську Солідарність» Петра Порошенка і вважається головним політичним партнером його соратника Сергія Березенко.

Його головним конкурентом вважається Євген Рибчинський - нинішній депутат від «Батьківщини», проте в останній момент стало відомо, що він вирішив поступитися йому дорогу і спробувати щастя на рідній Львівщині.

Сьогодні Прокопіву апелює Тарас Козак з партії «Голос» від Святослава Вакарчука та Олександр Юрченко від «Слуги народу» Зеленського.

Останній добре відомий столічній пресі в якості фігуранта будівельних скандалів, в яких він виступав то на боці забудовників, то на боці мешканців.

На окрузі №212, що розташований на Дарниці, за право попадання в парламент борються колишній київський мер Олександр Попов, який фігурував в справах з приводу порушення прав людини за часів «Євромайдану» і «Революції гідності».

Від цього округу в Раду хоче потрапити київський ресторатор Сергій Гусовський, син Анатолія Гриценка Олексій і лікар клініки «Борис» Максим Перебийніс.

У Деснянському районі на окрузі №213 змагаються нинішній депутат і колишній учасник «Правого сектора» Борислав Береза, Ганна Старостенко від «Європейської солідарності» і стоматолог Артем Дубнов від «Слуги народу».

В Дніпровському районі, який позначений як округ №214, борються між собою нинішній депутат Віктор Чумак, столичний «засідатель» Олесь Маляревич від «Слуги народу» і журналіст «плюсів» Сергій Швець.

В окрузі 215 (Деснянський район) набрати абсолютну більшість голосів спробує Андрій Іллєнко від «Свободи», Богдан Яременко від «Слуги народу» і ще 13 менш впливових і відомих кандидатів.

Дніпровський район (округ №216) буде вибирати серед Олександра Супруненка, пов'язаного з колишнім мером Леонідом Черновецьким і новачком Андрієм Юсовим. «Слуга народу» на даному окрузі висуває вчену Лесю Забуранну.

Оболонський район має 26 кандидатів на обрання в Раду. Саме тут балотується командир «Азова» і керівник «Національного корпусу» Андрій Білецький, якому протистоятиме волонтер Мар'яна Безугла.

В окрузі №218, сформованому на території Святошинського району, депутатом хоче стати громадський працівник Дмитро Гурін від «Слуги народу» і Тарас Коновал від клону партії - «Слуги закону». Потрапити в Раду також хоче Вікторія Муха від «Солідарності», яка раніше засідала в Київраді. Там же розташований округ №219, який «облюбували» Микола Тищенко - ресторатор і телеведучий, а також Олександр Третьяков.

У 220-й окрузі на Подолі обирається В'ячеслав Костянтинівський, Сергій Лещенко, а також соратник Вадима Новинського Максим Гольдарб. Крім того, тут мандат хоче отримати Анна Бондар - представниця «Слуги народу».

221-й округ Печерського району цікавить Леоніда Ємеця з «Народного фронту», знаменитого Романа Безсмертного і продюсера Володимира Петрова, який став фігурантом секс-скандалу з Олександром Варченко.

«Солом'янка» виділена в 222-й округ, за який бореться соратник Порошенка Дмитро Андрієвський, актор і комік Роман Грищук і місцевий чиновник Максим Луцький.

У Шевченківському районі (округ №223) представлені Юрій Левченко, Вікторія Пташник з «Голосу» і колишній мер Києва Олександр Омельченко, обраний ще при президенті Ющенко. «Слуга народу» тут висунула підприємницю Людмилу Буймистер.

Результати прийдешніх виборів - непередбачувані. Кияни ще не встигли зорієнтуватися в стрімко мінливій обстановці, що передрікає появу нових сюрпризів на столичних округах.

Пропорційний результат точно не очікується, що в корені може змінити політичні розклади у новому скликанні Ради. Абсолютний лідер не визначився ще не на одному окрузі, що означає боротьбу до останньої хвилини. Нагадаємо, що підсумки голосування стануть відомі вже з 25 липня 2019 року.