На відпрацьовану схему чиновницько-будівельної мафії з організації "тіньових" громадських слухань, громада району відповіла ударом на випередження. Рішучі деснянці провели громадські слухання до того, як це зробили найняті "титушки".

Згідно з розпорядженням КМДА №454 "Про затвердження Плану перспективного розвитку Києва на 2019-2021 роки" у столиці планується побудувати сміттєпереробний комплекс, проектною потужністю 700 тис. тонн в рік. На карті, яку в березні оприлюднив Рада регіонального розвитку при Президентові України, цей комплекс позначений у Деснянському районі біля ТЕЦ-6.

Перед цим два роки поспіль у міському бюджеті Києва виділялися мільйони гривень на розробку проектної документації для будівництва сміттєпереробних потужностей саме на Троєщині. Для цього біля ТЕЦ-6 відведено дві земельні ділянки (кадастровий № 8000000000:62:076:0029 і № 8000000000:62:076:0022 для будівництва сміттєспалювального заводу. Другий ділянка передбачена для сміттєвого полігону.

27 вересня 2018 Київрада ухвалила рішення №08/231-3054/ПР про закриття полігону твердих побутових відходів № 5 у селі Підгірці Обухівського району Київської області. Враховуючи, що сміттєспалювальний завод "Енергія" (Дарницький р-н) може утилізувати лише 25% відходів, решта 75% всього сміття Києва столична влада вирішила звозити для переробки та утилізації в Деснянський район.

Зрозуміло, що така перспектива не викликає захоплення у мешканців Деснянського району, традиційно обділеного ласками печерських чиновників. Метро обіцяють вже 30 років, будівництво моста лише імітується, лікарня досі залишається гарним проектом на папері і приводом для піару політиків. Навіть те, що могли зробити безкоштовно (наприклад, ДПТ в селі Троєщина) роками не може зрушитися з мертвої точки. А ось сміттєспалювальний завод - будь ласка, готові будувати. Тут йдеться вже не тільки про екологічні наслідки, але і про людську гідність. А Троєщина - територія гідних людей, це я знаю точно.

Популярні новини зараз
Орендарі можуть привласнити житло? Що треба знати У МВС попередили водіїв: для керування авто потрібно пройти спецпроцедуру – інструкція Унітаз буде як новий: секретний лайфхак досвідчених господарок Показники лічильника стануть недійсними: споживачів застерегли від неприємностей з платіжками
Показати ще

До яких екологічних наслідків це може призвести, ми можемо бачити на прикладі мікрорайонів, прилеглих до сміттєспалювального заводу "Енергія" та полігону ТПВ № 5 у селі Підгірці. У ньому поховані 7 млн. тонн відходів, які вкладені в шар висотою 90 метрів. У результаті розкладання сміття виділяється газ метан з домішками сірководню і озера фільтрату (токсична суміш продуктів розкладання сміття та природних опадів). Жахливий запах, отруйні токсини, зростання онкологічних захворювань – ось, що чекає на Троєщину у разі реалізації задуму влади.

Ницо виглядають спроби деяких чиновників приводити європейські аналогії - мовляв, в Копенгагені або в Відні такі сміттєпереробні заводи розташовані мало не в центрі міста. Хочеться відповісти - чудово, от і будуйте в центрі Києва, можете прямо у дворі КМДА. Якщо все так технологічно і екологічно. І на цьому аргументи закінчуються, тому що сміттєвий завод для опонентів є благом лише в тому випадку, коли знаходиться за межами свого району. А реальний приклад сміттєспалювального заводу "Енергія" (на Харківському масиві) показує справжню ціну обіцянкам влади - фільтри як змінювалися, так і не змінюються. Люди як задихалися, так і задихаються.

Не варто забувати і про транспортно-логістичної проблеми. Влада з року в рік тільки обіцяє новий міст і метро. Зате на практиці збирається ускладнити повідомлення сотнями сміттєвозів, які курсуватимуть на Троєщину з інших районів за єдиним Північному мосту. Так і до транспортного колапсу недалеко.

Чисті наміри не проштовхуються брудними методами. З 2016 я ретельно стежу за подіями, які розгортаються навколо намірів побудувати сміттєвий завод на Троєщині. За ці роки я написав 23 звернення в різні інстанції - від КМДА до Міністерства екології та природних ресурсів. На мої депутатські запити я отримував в основному відписки, в яких наміри будівництва заводу або місце будівництва намагалися приховати, маніпулювали словами і поняттями, замінюючи "сміттєспалювальний" на "сміттєпереробний", "завод" на "комплекс".

Згідно із законом, жодне будівництво не може відбуватися без попереднього схвалення громади. Втім, чиновницько-будівельна мафія навчилася обходити закон. Зазвичай це виглядає так - представники влади заспокоюють громадськість словами, будівництва не буде, що це все чутки. Потім вони проводять таємні "слухання" за закритими дверима, на які призводять проплачених "тітушок", фабрикують протокол і отримують необхідні дозволи. Таким чином, формально юридичні вимоги дотримуються. Після цього починаються будівельні роботи і зупинити аферистів вже не вдається. Таким чином, незважаючи на незгоду людей, їм вдалося побудувати безліч незаконних об'єктів в Києві.

Маркери такого схематоза були очевидні - офіційні документи свідчили одне, а заяви керівників КМДА про абсолютно протилежне. Мер і його заступник Ганна Старостенко почали навперебій спростовувати наміри будувати сміттєвий комплекс. Але так само мер публічно спростовував забудову Микільської Слобідки. Нагадаю, після виборів 2015 року будівельні роботи на об'єкті цинічно поновилися.

Для того, щоб виключити такий сценарій було прийнято рішення самим організувати чесні і відкриті громадські слухання, на які запросити жителів Троєщини, екологів, громадських активістів, представників влади. Ініціативна група запросила на них київського мера, народних депутатів і депутатів Київради, голови Деснянської районної адміністрації, представників громадських організацій, ОСН та ОСББ Деснянського району і всіх мешканців Деснянського району. Як і очікувалося, високопоставлені чиновники на відкриті громадські слухання прийти побоялися.

Однак не побоялися прості деснянці, які в черговий раз продемонстрували свою силу і здатність разом домагатися справедливості. Вони проголосували проти будівництва сміттєвого заводу. Їх ключова вимога до КМДА та Київраді прості - вистачить слів, давайте дійте. Поки не відбудеться зміна цільового призначення земельних ділянок біля ТЕЦ-6, виділених Київрадою для будівництва сміттєспалювального заводу і полігону твердих побутових відходів, боротьба громади Троєщини з чиновниками триватиме.

Наостанок - Києву дійсно потрібні нові сміттєпереробні потужності. Але чиновникам слід зрозуміти, що в межах столиці це навряд чи вдасться. Саме через непоступливість киян. Рекомендую розглянути варіант, при якому комплекс з переробки та утилізації сміття буде розташований в 50-60 км від адміністративних меж Києва. Упевнений, це буде розумним компромісом між потребами міста і вимогами киян.