Мені довелося в одному мережевому виданні прочитати заклики великого бізнесу нової влади з вимогою почати нещадну війну з тіньовою економікою. Мені завжди здавалося, що бізнесмени повинні володіти вмінням пам'ятати про помилки. Виявилося, що ні, бажання розчавити конкурентів у них набагато сильніше за здоровий глузд. Вони готові почати боротьбу за економічний комунізм ( «Весь світ насильства ми зруйнуємо, дощенту, а потім ...»), не розуміючи, що ця боротьба, навіть при ідеальному для них кінець, дуже сильно потім вдарить по ним самим. На жаль, дурість людська не має меж. Про це пише Леонід Штекель в виданні "Хвиля".

бізнес
бізнес

Але ж таке вже було в нашій недавній історії. У січні 2005 року, тільки що прийшов до влади Віктор Ющенко, заявив про першочергові завдання свого правління. І тоді у нього вперше прозвучала ця ідея: боротьба з «чорним» ринком. Характерно, що під час своєї виборчої кампанії він про це не говорив. Адже і обрання Віктора Ющенка, і сам Майдан 2004 року, багато в чому спиралися саме на малий та середній київський бізнес. І у Ющенка вистачало тоді розуму не торкатися цієї гострої теми. Точніше, з мізками у Віктора Андрійовича завжди були проблеми, але його оточення намагалося уникати цієї теми. Але, ставши президентом, він з радістю сів на свого улюбленого коника. Саме тому я, прочитавши тоді його виступ, написав в київському журналі Політик Нолл, що можна ставити хрест на президентство Віктора Ющенка. На жаль, я не помилився.

Віктор Ющенко
Віктор Ющенко

Представники великого бізнесу, які не можуть конкурувати з малим бізнесом, працюють в «чорній» і «сірої» сфері, бачать для себе порятунок в боротьбі державних органів з «чорним» ринком. Насправді, це піррова перемога, так як в результаті цієї боротьби неминуче наростає політичне безсилля бізнесу.

Популярні новини зараз
Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким Готуйте гаманці: скільки доведеться платити за електрику та газ з 1 травня Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей
Показати ще

І все тому, що абсолютно неправильно поставлене питання. Проблемою країни НЕ Є «чорний» ринок. Це наслідок. А ті, хто воюють зі слідством, неминуче програють в головному.

Чому у нас сильний «чорний» ринок? А тому, що повністю безправний бізнес. Тому, що чиновник не відповідає за своє свавілля. Переважна більшість представників малого бізнесу зацікавлені в чистому білому ринку. Але ...

Питання про білому ринку може бути піднято тільки ПІСЛЯ того, як законодавство буде створюватися в ім'я бізнесу, а не в ім'я чиновника. Коли існує реальна захист власності майна. Коли свавілля можна покарати, а чиновник або силовиків несе пряму фінансову відповідальність і за свавілля, і за матеріальні збитки, і за втрачену можливий прибуток.

гроші
гроші

Категорично не можна навіть оголошувати боротьбу з чорним ринком доти, поки бізнес не захищений. Звичайно, великі фірми, великий бізнес має потужне політичне прикриття. Він може собі дозволити або ігнорувати свавілля чиновників і силовиків, або серйозно він протистояти. Малий і середній бізнес, не пов'язаний з місцевою владою, абсолютно безсилий. Для нього чорний ринок - єдина можливість існування.

Цілком очевидно, що в наших умовах початок боротьби з «чорним» ринком означає фактичну ліквідацію економічних реформ. Не потрібно ніяких ілюзій: якщо боротьба з «чорним» ринком починається ДО реформування податкової системи, до створення ефективного судового захисту власності і майна, до введення покарання за свавілля силовиків і чиновників і т.д, то це смерть економіки.