Рішення Кабінету міністрів України про зниження вартості газу для Луганської ТЕС дозволило уникнути віялових відключень в Луганській області. Про це заявив екс-міністр енергетики, глава Всеукраїнської енергетичної асамблеї Іван Плачков.

"Це рішення врятує регіон від віялових відключень. Регіон працює ізольовано, залізничного сполучення, щоб постачати з України на станцію вугілля, немає, а з боку РФ можливості постачати вугілля вже немає. Єдиний варіант для станції - робота на газі. Забезпечити перетоки електроенергії з інших областей неможливо, пройшло вже стільки років, треба було активізувати будівництво лінії 330, яка запроектована і будується. Тому єдиний вихід - газ. Але собівартість роботи на газі - висока, тарифи НКРЕКУ не забезпечує беззбиткову роботу станції, і КМУ прийняв рішення знизити вартість газу для цієї ТЕС, щоб станція працювала без збитків. Прибутків там ніяких не буде. Це абсолютно правильна реакція на надзвичайну ситуацію в Луганській області", - повідомив Іван Плачков.

На його думку, критика рішення уряду, яка раніше з'явилася в ЗМІ, - не більше ніж політичні спекуляції.

"Коли починаються обговорення, чому уряд прийняв таке рішення про зниження ціни газу для Луганської ТЕС, - це спекуляції, це несумлінний піар, нещадний щодо мільйона українських громадян в Луганській області, які могли залишитися без електроенергії", - зазначив Іван Плачков.

Енергоексперт наголосив, що надзвичайна ситуація в Луганській області, яка виникла, пов'язана не з проблемами самої станції. "Це проблема не станції, це проблема України, її потрібно вирішувати на рівні уряду, і уряд її вирішує", - зазначив Іван Плачков.

Популярні новини зараз
Астролог побачив у травні "лихо" для України Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Глава ЗЕА також повідомив, що стабілізувати енергетичну ситуацію в регіоні може будівництво підстанції Кремінна і лінії електропередач, а також будівництво залізної дороги.

"Крім підстанції, потрібно побудувати лінію енергопередачі, і енергетики готові її швидко побудувати. Але необхідні узгодження відомств, і уряд має організувати узгодження, якомога швидше. Для надійності електропостачання тоді буде ще одне джерело. Це треба робити обов'язково. Потрібно також будувати залізницю . на першому етапі потрібно побудувати лінію електропередач, а на другому - залізницю. Це зрозуміло всім", - впевнений Іван Плачков.