29 серпня відбудеться перше засідання нового складу Верховної Ради ХІХ скликання, який обрали 21 липня на дострокових виборах. Серед законопроектів, які буде приймати нова влада, є й ті, які стосуються роботи ВСУ.

Ми з'ясували, які законопроекти, залишені попереднім складом парламенту і які пов'язані з ВСУ буде розглядати Верховна Рада.

Чудові новини!
Тепер Знай.ua став ще ближче і доступніше. Швидше завантажуй додатки для Android або IOS і залишайся в курсі останніх подій. Усе це у неповторній подачі журналістів нашого порталу!

Більше сотні законопроектів

В даний момент близько 110 законопроектів знаходяться на розгляді профільного Комітету Верховної Ради з нацбезпеки і оборони. Деякі з них стосуються ВСУ. Серед них є законопроекти про генетичної ідентифікації військових, регулювання капеланської діяльності у ЗСУ та інших військових формуваннях. Замість останнього в 2019 році прийняли інший документ, що про нього ми напишемо далі.

Популярні новини зараз
Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків Чому українцям необхідно заповідати майно вже зараз та як це зробити правильно Українці почнуть отримувати сонячні панелі: кому пощастить не боятися відключень Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Мова зайде про сержантах

Зараз прийнятий в першому читанні законопроект №10181, згідно з яким хочуть прибрати звання прапорщика і старшого прапорщика в Сухопутних військах і авіації, мічманів та старшого мічмана на флоті. Замість них повинні були ввести лінійку сержантско-старшинських звань, яка характерна для країн-членів НАТО.

Ця система підходить вимогами STANAG 2116, який регулює ранги в країнах-членах НАТО. Систему хочуть ввести, так як до 2020 року ВСУ має відповідати стандратам НАТО. До того ж, звання сержанта армії вже ввели.

Віктор Муженко, екс-начальник Генштабу, вважає необхідним прийняти цей закон, так як в такому випадку сержантський склад буде створений "у відповідності з кращими зразками армій країн НАТО". Сержанти, як каже Муженко, це "хребт армії, який підтримує дисципліну, індивідуальну підготовку і бойові традиції".

Купівля зброї

Михайло Забродський, новообраний нардеп від "Європейської Солідарності", командир Десантно-штурмовими військами, вважає, що є ряд законопроектів, які повинні розглядати в першу чергу.

"Стоїть питання внесення змін до Митного кодексу. Мова йде про технології та товари, які неможливо, важко або нерентабельно виробляти на території України і вони потребують ввезення через кордон. Мова йде про інформаційні системи, а також систем зв'язку, розвідки і спостереження", - уточнює Забродський.

Однак, він не уточнив, про які саме законопроекти йде мова. У 2019 році вже прийняли закон №9122, завдяки якому держзамовники і Міністерство оборони можуть безпосередньо купувати військові товари без посередників. Тому в загальному проблема, про яку говорить Забродський, вже вирішена.

Протест капеланів

В 2019 році був прийнятий в першому читанні законопроект про військове капеланство. Його складали, враховуючи побажання військових капеланів.

Проте після цього в законопроект внесли зміни, які капеланам не подобаються. Зараз, як повідомляє синоідальне управління військового духовентства, правки, які внесли в закон можуть спричинити те, що капеланам доведеться повністю підкорятися військовим структурам.

"Бажання підпорядкувати капеланів військовому командуванню може призвести до повної втрати довіри військовослужбовців до капелану", - сказали в управлінні.

Нагадаємо, раніше садили військових "на голку": у Києві накрили банду наркоторговців, схема працювала безвідмовно.

Також Знай.uа писав, що таємний склад зброї Путіна: українська розвідка показала лігво ворога зсередини, унікальні кадри.

Ще Портал Знай.uа повідомляв, що українці сміються над Порошенком після святкування Дня Незалежності: "Вже і веселка на морді з'явилася".