Останнім часом ім'я мера Києва Віталія Кличка не сходить з топ-тем киян: довготривалий зрив низки пленарних засідань, ініційований міським головою, змінюється "страйком" депутатів Київради та активністю Верховної Ради щодо змін в Законі про столицю. Але ж незгасними залишаються гучні теми звільнення його заступників і скандальної Шулявської розв'язки, яка вже рік тримає киян у "транспортних заручниках". І от днями з'явилася новина, що, безперечно, зацікавить багатьох. Подробиці дізнавалися Знай.ua.

Візьмуться за Шулявку, а "за бортом" залишається ще низка порушень

У той час, як мер Києва Віталій Кличко активно мандрує локаціями міста, зокрема демонструючи плідну роботу з будівництва Шулявського шляхопроводу, результат майже річних робіт ледь помітний. На відміну від ціни скандального проекту – кінцева сума даного об’єкту невпинно зростає.

"Вартість даного проекту поступово перебільшить 1, 2 млрд замість заявлених спочатку 600 млн. По суті нам зараз пропонують таке саме планувальне рішення, як і було, тільки з нових матеріалів. До того ж, з виданих авансом 600 млн, було заактовано лише 50 – тож куди витрачалась решта?", – зазначає транспортний інженер, автор альтернативного проекту трирівневої розв’язки з реверсним розподільчим кільцем Віктор Петрук.

Популярні новини зараз
Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку Тікали від мобілізації, а потім їли своїх мертвих дітей: українцям нагадали історіїї 100-річної давнини
Показати ще

Втім, у цій, здавалося б, безпросвітній ситуації, нарешті, з'явився промінь надії.

"Вищий антикорупційний суд зобов’язав НАБУ внести до ЄРДР відомості про кримінальні правопорушення Кличка по Шулявській розв’язці. Поки Кличко збирає театральну виставу про те, що все будується, видані авансом 3,2 млрд гривень на Шулявку та метро на Виноградар, приносять шалені відсотки по депозитах його друзям та, без сумніву, йому особисто. А у цей час працівникам "Київпастрансу" місяцями затримують зарплату", – зазначає депутат Київради Ілля Сагайдак.

"НАБУ вже має колективне звернення 6 депутатів Київради. В ухвалі термін не вказаний, однак рішення має бути застосовано з моменту, як вступає в силу", – ділиться з нами один з підписантів, депутат Київради Олександр Поживанов.

Разом з цим, до НАБУ накопичилося ще чимало питань – стосуються вони кількох десятків незаконних забудов, що почали масово з'являтися впродовж останніх кількох років.

І, як виявилося, чималу кількість договорів оренди із забудовниками підписав особисто сам мер Києва Віталій Кличко – при чому, понад два десятки з них були затверджені у незаконній спосіб.

"З 1.01.2015 року, згідно Закону "Про регулювання містобудівної діяльності", категорично не можна передавати земельні ділянки без затвердження Детального плану території. Але, незважаючи на це, Віталій Кличко, всупереч законодавству, впродовж останніх кількох років передає їх – такі діяння передбачають кримінальну відповідальність. Ціла низка ділянок була передана забудовникам, незважаючи на відсутність відповідних дозвільних документів – договори оренди були підписані особисто Віталієм Кличком. І вражає те, що НАБУ, яке мало б взятися за ці справи, фактично просто ігнорує їх", – пояснює депутат Київради Прохор Антоненко.

Як повідомив Знай.ua один з народних депутатів ХVІІІ скликання, даний перелік нараховує близько 30 ділянок.

"У відповіді на депутатські запити в НАБУ зазначають, що не вбачають у цих договорах, підписаних Кличком у незаконний спосіб суттєвих порушень, і за весь цей час не розпочали жодного слідства добровільно, хоча це – повноцінний кримінальний злочин. Але ми примусили їх відкрити кримінальну справу через суд. Віталій Кличко вже мав би бути відсторонений від обов’язків мера та голови КМДА, а після цього понести відповідне кримінальне покарання", – зазначає екснардеп Юрій Левченко.

Микитась вийшов з бізнесу та, начебто, вже за кордоном

Варто зазначити, що в питанні Шулявської розв'язки неодноразово спливало ім'я колишнього народного депутата Максима Микитася, про дружбу з яким не раз пригадували ЗМІ та політики. Але, чи вдасться досконало дослідити потенційний зв'язок між фірмою з орбіти екснардепа, яка у сумнівний спосіб виграла тендер на проведення робіт на Шулявці, наразі незрозуміло.

Кілька тижнів тому генеральний директор "Укрбуд Девелопмент" – "дітища" Максима Микитася – повідомив, що колишній нардеп раптово вирішив піти з будівельного бізнесу.

Наступного ж дня цей факт підтвердив, власне, і сам екснардеп.

Та, окрім прощання із будівельним бізнесом, починає поширюватися ще одна новина – про те, що екснардепа Микитася вже немає в Україні.

"Незважаючи на те, що питання із Шулявською розв'язкою до кінця не вирішене і потребує ретельних досліджень, поговорюють, що Максим Микитась вже не в Україні, а десь за кордоном", – відзначив на одному із останніх засідань голова постійної комісії Київради з питань дотримання законності, правопорядку та запобігання корупції Олег Бондарчук.

Що ж стосується записів на власній сторінці у Фейсбуці, то можна помітити досить довгий інтервал між передостаннім постом про "Укрбуд Девелопмент", опублікований 20 вересня, і останнім постом про ювілей рідної школи, розміщений 30 вересня.

До речі, в нього й досі у розділі "Місце роботи" значиться "Народний депутат України", незважаючи на те, що свої повноваження він склав з приходом Верховної Ради ІХ скликання.

Потрібно йти паралельними шляхами: і розслідування НАБУ, і слідча комісія

Однак, політики радять не обмежуватися виключно тиском на НАБУ та моніторингом слідства, яке воно має нарешті розпочати. Існує ще один, більш всебічний спосіб, встановити та довести "проколи" діючого мера Києва Віталія Кличка.

"Тут потрібно йти паралельними шляхами. З одного боку НАБУ нехай проводить розслідування за тими фактами, за якими зверталися депутати. А з іншого боку Верховна Рада має створювати тимчасову слідчу комісію, яка займеться розслідуванням усіх тих фактів можливої корупції або зловживання владою зі сторони мера Кличка", – відзначає голова київського осередку політичної партії Миколи Томенка "Рідна країна" Олександр Федоренко.

Повний аудит діяльності мера Києва, за словами Олександра Федоренка, можна здійснити досить швидко - для цього Верховна Рада має створити тимчасову слідчу комісію, що і здійснюватиме перевірку, співпрацюючи з правоохоронними органами.

"По-перше, це пришвидшило б розслідування діяльності Кличка, а по-друге, її обговорення перейшло б в публічну площину, аби кияни розуміли і бачили справжні інтереси мера Кличка. Тому що з одного боку – він спортсмен з великим ім'ям і зробив багато для популяризації України в світі, а з іншого – незграбний мер. І світова популярність не є запобіжником того, що людина не буде вчиняти якісь корупційні дії на такій посаді", – підкреслює голова київського осередку політичної партії Миколи Томенка "Рідна країна".

Тож за подальшим розвитком подій слідкуйте на сторінках порталу Знай.ua.