У вівторок в Києві відбулася цікава подія - президент України Володимир Зеленський і перша леді Олена Зеленська на Всеукраїнському форумі «Україна росте разом зі мною» поспілкувався зі школярами. Не обійшлося без розмови про функціонування системи освіти в Україні. А конкретно - про ситуацію з вищими навчальними закладами в країні.

Про це пише Lenta.UA

При цьому Володимир Зеленський звернув увагу на те, що студенти залишають Україну - вчитися на Заході простіше, цікавіше, сучасніше і перспективніше. Але це виявився не єдиний камінь в город Міністерства освіти, яке очолює Ганна Новосад.

Одним з питань, яке підняв президент, стосувався мобільності здобуття вищої освіти в Україні. «Студенти повинні мати можливість змінювати професію під час отримання освіти. Іноді ми можемо вступити на економіста, провчитися два роки, побачити, що в Україні їх дуже багато - 7 економістів на одне вільне місце - і після цього людина може змінити професію по ходу навчання», - зазначив Зеленський.

За його словами, завдання Міністерства освіти полягає в тому, щоб лібералізувати систему. При цьому Зеленським натякнув, що в міністерстві є певна «контра», яка виступає проти даних ідей. «Зараз такий світ, що освіта повинна бути зовсім іншою. Вона повинна бути ліберальним: ти можеш вибирати предмети, які ти хочеш вивчати, іноді ти можеш вчитися по одній професії, а потім зробити так, щоб перейти на іншу професію. Мені здається, що це правильно. Ми зараз дуже сперечаємося з нашим новим міністром освіти - вона готує нову програму», - сказав Володимир Зеленський.

Популярні новини зараз
Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу Пенсіонери отримають підвищену пенсію: які умови Нова війна, тепер космічна: астрономи розповіли, як НЛО прилетять боротися за воду Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

Раніше Lenta.UA вже писала про одну зі складових цієї програми - проект наказу Міносвіти «Про затвердження Положення про порядок відрахування, переривання навчання, поновлення і переведення осіб, які навчаються в закладах вищої освіти, і надання їм академічної відпустки», який повністю суперечить всьому сказаному Володимиром Зеленським. Замість спрощення мобільності студентів пропонується за допомогою внутрішніх документів максимально ускладнити (а фактично виключити) можливість переказів та поновлення студентів у вищих навчальних закладів.

Візьмемо приклад, який озвучив глава держави: студент, провчившись на економічному факультеті, вирішив перевестися. Раніше це можна було зробити, здавши академрізницю. Однак в Міносвіти вирішили за допомогою наказу зобов'язати студентів при відновленні та переказі з університету в університет проходити з нуля зовнішнє незалежне оцінювання (ЗНО). Це стосується і студентів, які хочуть повернутися в Україну з закордонного вузу: йому теж потрібно здавати ЗНО з нуля, причому під час сесії в його вузі - на початку червня. Варто нагадати, що тести ЗНО щорічно змінюються разом з навчальними програмами. А значить, здати його буде надзвичайно складно. А значить, люди, які просто хочуть перевестися або змінити напрямок свого освіти, виявляться заручниками ситуації.

Нагадаємо, за даними ДП «Інфоресурс» МОН України, тільки в минулому навчальному році (2018-2019 роках) було відновлено/переведено 284 605 осіб в 1115 навчальних закладах. І в цьому навчальному році будуть приблизно така ж кількість студентів, яким Міносвіти просто ставить палиці в колеса.

І коли Зеленський з сумом констатує проблеми з виїздом українських студентів за кордон, то потрібно розуміти, що саме такі дії Новосад і компанії провокують їх на виїзд. До речі, про «компанії». Як вже раніше писало наше видання, в системі МОН працюють лобісти, яким на шкоду українській системи освіти вигідно перенаправити потік студентів в Польщу.

Поки що в Міносвіти роблять все, щоб пропхати бузувірську норму з ЗНО. Однак залишається надія, що їх бажання розіб'ються об позицію Зеленського, чиї слова про необхідність спрощення процесу здобуття вищої освіти в університетах прозвучали вельми недвозначно...