Про це заявила народна депутатка України, один із співавторів законопроєкту Людмила Буймістер, пише Обозреватель.

"Я вважаю, що це абсолютно неконструктивна позиція. Якщо ти хочеш домовитися з індустрією про те, щоб ретроспективно змінити умови роботи на ринку. Тому насправді ми мали би шукати цей компроміс разом. Але, як вже було зазначено індустрією, цей компроміс не був знайдений на рівні міністерства. Тоді і ми як законодавці просто вимушені втручатися в цей процес і ми вимушені реагувати на ті загрози, які стоять перед країною", – сказала Буймістер, коментуючи законопроєкт №2543"Про внесення змін у деякі закони України щодо покращення інвестиційного клімату у сфері відновлювальної енергетики", одним з авторів якого вона є.

На її думку, позиція депутатів комітету, які не підтримали законопроєкт, є безвідповідальною, оскільки проблема "зеленого" тарифу потребує вирішення у терміновому порядку.

"Це не відповідальна позиція, як на мене, затягнути процес ще на місяць-два-три. Нам треба було усім, і в першу чергу голові комітету (Герусу. – Ред.), наголошувати на першочерговості і невідкладності цього законопроєкту. Тому позиція, що давайте ще про це поговоримо якийсь час, з кожним днем цей дефіцит (для розрахунків за “зелену” електроенергію. – Ред.) у нас буде зростати, і взагалі незрозуміло, в чому була ціль і задача такої позиції", – зазначала Буймістер.

Вона наголосила, що невизначеність щодо "зеленого" тарифу негативно впливає на бізнес, і інвестори невдовзі почнуть згортати свої проєкти та підуть з України.

Популярні новини зараз
Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу "Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Астролог назвав точну дату закінчення війни – надії на 2024 рік були марними Оля Полякова дізналася, що вагітна після розлучення: як насправді з'явився Буряковський
Показати ще

"На рівні комітету за буквально кілька днів ми могли доопрацювати цей проєкт, внести побажання міністерства, врахувати побажання індустрії і закінчити цей процес уже на наступному тижні. І дати індустрії впевненість у тих умовах, в яких вони будуть працювати в наступному році. А зараз ми поставили бізнес в таку ситуацію, коли вони навіть бізнес-плани свої не можуть затвердити. То що вони повинні робити? Вони просто тікатимуть із країни", – прогнозує Буймістер

Нагадаємо, 6 грудня 2019 року у Верховній Раді був зареєстрований проєкт закону "Про внесення змін у деякі закони України щодо покращення інвестиційного клімату у сфері відновлювальної енергетики" (№2543), який передбачає можливість добровільної реструктуризації "зеленого" тарифу.

Європейська Бізнес Асоціація у зверненні до голів комітетів ВР з питань економічного розвитку та з питань енергетики та ЖКП закликала підтримати законопроєкт №2543, зазначаючи, що його ухвалення дозволить зберегти інвестиційну привабливість галузі відновлюваної енергетики та залучити в її розвиток 4 млрд євро інвестицій.

13 грудня на засіданні комітету Верховної Ради з питань енергетики і комунальних послуг депутати з фракції “Слуга народу” на чолі з керівником комітету Андрієм Герусом відмовилися підтримати законопроєкт №2543 “Про внесення змін у деякі закони України щодо поліпшення інвестиційного клімату в сфері відновлюваної енергетики”. Законопроєкт підтримали лише 8 з 17 присутніх на засіданні, що представляють опозиційні фракції. Проти голосували члени комітету, що представляють фракцію “Слуга народу” на чолі з головою комітету Андрієм Герусом.