Скандал з призначенням Найєма в «Укроборонпром» і нарахуванням йому півмільйона гривень перекриває навіть широкий суспільний резонанс, яке викликало нещодавнє висвітлення в ЗМІ скандалу через зарплати депутатів, міністрів і керівників державних підприємств. Раніше 14 січня Верховна Рада вимагала від Кабінету міністрів чинного уряду відзвітувати про нарахування великих премій окремим міністрам і розповісти про причини таких нарахувань, повідомляє ua.news

Очевидно, що у Найєма почався карколомний кар’єрний і фінансовий ріст, адже за короткий відрізок роботи він заробив рівно половину від усього доходу за 9 місяців 2019 року – мільйона гривень.

Міцна броня?

Незважаючи на спірність нарахування зарплат для топ-чиновників з уряду реформаторів і новоспечених керівників великих держпідприємств, питання без відповідей залишилися щодо матеріальних винагород в «Укроборонпромі». Мова про премії за «волонтерську діяльність» для колишнього депутата на «невтомного і непохитного борця» з корупцією Мустафи Найєма за рахунок платників податків.

Є припущення, що старі схеми в Укроборонпромі досить успішно експлуатуються новою командою, легалізуючи винагороду у вигляді зарплат. Адже, як зазначили в "Укроборонпромі", розмір нарахування премій, надбавок, доплат до посадового окладу працівнику концерну визначаються наказами з урахуванням його фінансового стану.

Витяг щодо посадових окладів керівного складу концерну

Популярні новини зараз
Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору В Україні готується революція у житловій сфері Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Згідно з повідомленнями про зміну майнового стану, Мустафа Найєм отримав 2 грудня 2019 року 310 тисяч 521 гривню, а 27 грудня – ще 176 тисяч 44 гривні зарплати, тобто сумарно, член команди менеджерів з величезними амбіціями «під ялинку» отримав від держави близько 487 тисяч гривень за «волонтерство». Коментуючи таку досить суперечливу дефініцію як волонтерство і отриману в результаті добровільних дій винагороду в розмірі близько 21 тис. доларів США, у багатьох виникло питання "… а так можна було?". Адже практика і розмір винагороди виявилися безпрецедентними.

Реальний стан речей може виявитися набагато більш небезпечним для інтересів країни і коштує життів людей. Так недавні запевнення Мустафи Найєма про справність БТР-4 до фінальних тестів можна назвати, як мінімум, дивними. Особливо на тлі резонансу пов’язаного з тим, що вони пробиваються і це ставить під загрозу життя наших захисників.

Експерти прямо спростовували заяви топ-менеджменту «Укроборонпрому» про те, що танки справні і готові до експлуатації. У зв’язку з активністю по цьому питанню власне Найєма, виникає питання: а чи не є реальним завданням Найєма публічно прикривати схеми в оборонці, в результаті яких можуть постраждати військовослужбовці ЗСУ. Це цілком могло б пояснити його захмарні прибутки.

Для того, щоб максимально предметно вивчити це питання, ми відправили в «Укроборонпром» запит про те, на підставі чого екс-нардеп робив свої оптимістичні заяви.

Статки Найєма

За словами Найєма, наразі все відкрито і можна порівняти, що результативніше та ближче в контексті змін: «досвідчені злодії з маленькими зарплатами й великими відкатами» біля керма державних стратегічних підприємств чи команда менеджерів з величезними амбіціями і «однією, білою і відкрито задекларованою зарплатою».

Щоб дати на це запитання відповідь, слід проаналізувати історію успіху матеріального становлення молодого топ-менеджера. Нагадаємо, депутат Верховної Ради Мустафа Найєм задекларував 1 млн гривень доходів за 2018 рік. Про це свідчать дані Єдиного державного реєстру декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, передають Українські Новини.

Зарплата депутата на основному місці роботи становила 403,3 тис. гривень, 422,9 тис. гривень – відшкодування витрат, пов’язаних з депутатською діяльністю, 182,4 тис. гривень – зарплата викладача в Благодійному фонді «Київська школа економіки», 12,1 тис. гривень – зарплата викладача в «Університеті «Київська школа економіки», 55,3 тис. гривень – роялті від ТОВ «Офіс новин».

Крім цього, 10 тис. гривень депутат зберігає готівкою, а на банківських рахунках у нього є 35,6 тис. гривень. В 2018 році також Найєм задекларував оренду житла в столиці площею 66,4 кв. м без вказівки вартості.

Інші відомості декларації не відрізняються від відомостей, зазначених у декларації за 2017 рік. У його власності перебуває 20% квартири в Києві площею 63,3 кв. м. і є автомобіль Honda Accord 2008 року випуску, вартість якої становить – 364 тис. гривень. Найєм також володіє правом на торгову марку зареєстровану на його ім’я – «Мустафа Найєм».

Його дохід за 2019 рік, включаючи зарплату депутата (в т.ч. відшкодування) і за сумісництвом, та додаткові надходження – склали 630 тис. гривень і майже півмільйона за дві місяці роботи в оборонці.