Таку думку висловили народні депутати України Сергій Литвиненко, Артем Черноморов, Артем Нагаєвський, Маргарита Шол, Олександр Гайду, Іван Чайківский, Степан Чернявский, Олег Тарасов, Уповноважений Президента з питань землі Роман Лещенко під час круглого столу «Вдосконалення правового регулювання виробництва хутра в Україні».

«На сьогодні у відкритих джерелах поширюється багато інформації, зокрема і суб’єктивної, щодо порушень промислового вирощування хутрових звірів. Але якщо глибше вивчити дане питання, ситуація набирає іншого характеру», - говорить Сергій Литвиненко, який є автором закону про заборону норкових ферм.

Депутат навів приклад норкової ферми «Пелском» (Київська область), де на 46 га землі уже інвестовано $40 млн, та щороку сплачується 9 млн грн податків.

«Конкретно ця норкова ферма функціонує не лише успішно, але і дотримується Директиви ЄС (Регламент Ради ЄС №1099/2009 від 24.09.2009р. – щодо захисту тварин під час забою).».

Популярні новини зараз
Податок на пенсії: українцям зробили важливе оголошення Пенсіонерам нарахують 292 гривні: хто отримає мізерний бонус Повернення графіків відключення світла: як підготувати квартиру до стрибків напруги Без згоди не заберуть: хто має імунітет від мобілізації
Показати ще

Також Сергій Литвиненко додав, що норкові ферми уже створили 1500 робочих місць сільській місцевості з середньою заробітною платою 12-16 тис. грн. «Нехай успішна галузь працює, платить великі податки, створює нові робочі місця. При чому – ці робочі місця - у сільській місцевості. Думаю, нікому не треба тут говорити про те, який шалений відтік людей іде з України. Людям сьогодні ніде працювати, особливо у селах. А ми зараз візьмемо і знищимо галузь, котра вже створила 1500 робочих місць? І готова створити ще більше. Думаю, це не розумно і державі не вигідно. Президент закликає створювати робочі місця, повертати наших заробітчан в Україну. А ми хочемо, закривши галузь звірівництва, знищити ті робочі місця, що є і не дати створити нові?

Я ще раз наголошую: треба галузь звірівництва врегулювати, ввести єдині європейські стандарти. І якщо будуть відкриватися в Україні нові ферми з розведення норок, то лише такі високотехнологічні, як ми бачили», - зауважив народний депутат.

На засіданні також виступили автори альтернативного законопроекту щодо вдосконалення правового регулювання виробництва хутра в Україні (№2360-1) народні депутати Валерій Давиденко та Маргарита Шол, які також зауважили, що виробництво хутра створює робочі місця в сільській місцевості і висловились за розвиток галузі шляхом залучення інвестицій.

Учасники «круглого столу» зауважили, що швидко вирішити долю норкових ферм – не вдасться – треба приймати об’єктивне рішення щодо правового регулювання виробництва хутра

Для довідки: світовими лідерами по виробництву хутра та чисельності звіроферм є Данія, Китай, Польща, Фінляндія, США, Росія. На частку Європи припадає понад 50% вирощеного хутра в світі. Частка України складає 1% виробництва хутра у світі.